Ученици решават въпрос от тест за по 2,4 минути

27 май, 2010 07:39 | 7 клас, Висше образование | Няма коментари

Ученици решават въпрос от тест за по 2,4 минути

За 2,4 минути на един въпрос от теста по български език и литература ще имат седмокласниците днес, за да решат изпитния тест. За първа година всички кандидат-гимназистите ще държат миниматура по родна реч.

Тестът е от 25 задачи, всяка от които носи общ брой точки – 65. Ако ученикът ги реши вярно, ще получи „отличен 6“. Тази оценка ще му послужи за бележника.

Ако обаче реши да кандидатства в елитно училище – езиково или профилирано, – ще стане част от общия му кандидатгимназиален бал. Тук опциите са две, след като просветното ведомство внезапно промени правилата за влизане в училище. Първата е да кандидатства само с точките от 25-те въпроса. Втората е към тях да прибави още 35 от писането на преразказ. Това е втората част от изпита и тя е най-вече за учениците, които искат да учат в топгимназиите. Времето за преразказ е 90 мин. Учениците сами решават дали да го пишат или не. Ако го направят обаче, шансовете им са по-големи да бъдат приети в по-добро училище. Тъй като резултатът от теста при формиране на състезателния бал вече не е 65 точки=отличен 6. А вече 100 точки (65 от теста и 35 от текста) ще са равни на шестица. Една от причините за промяната е, че учениците са по-малко от местата. Има 32 303 бройки в топ-паралелките, а по правило кандидатстват около 28 хил. Сега обаче има шанс да се попълнят всички места (целият випуск е 65 000) ученици. Въвеждането на миниматурата е и крачка към отпадането на масовото кандидатстване в гимназиите.
Никой не глобява за отсъствия от класните стаи

Кметове отхвърлиха вчера идеята да продължат да събират глоби от родителите за децата, които не ходят на училище. Поводът е предстоящото внасяне на поправките в Закона за народната просвета, който образователният министър представи преди повече от месец. Предвиденото наказание е до 2000 лева (бе 250 лв.) и ще се събира от общините. „Санкциите са от 1991 г., но нямало ефект. Никъде нямало обобщена справка дали има санкционирани родители. “ Как се взима глоба в регион с безработица и малцинства?!“, възмутиха се кметове. По данни от предната година общият брой на отсъстващите в 12-и клас бе около 50 %, а в останалите класове от 7 до 30 % .
Анета Петкова, в. „Труд“, 27.05.2010 г.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата