Прокурори погват мераклии за магистратура

14 юни, 2010 13:15 | Висше образование | Няма коментари

Прокурори погват мераклии за магистратура

Студентите, попълнили умишлено по-висок успех в документите при кандидатстване за магистратура, ще бъдат разследвани от прокуратурата, след като им се отрежат напълно студентските права. Крутите мерки са разписани в правилника за прием на магистри за учебната 2010/2011 година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Мераклиите за по-евтиното обучение с държавна субсидия ще трябва да държат конкурсни изпити за избраната специалност. Освен оценката от изпита обаче кандидат-магистрите ще трябва да представят документ с оценки от семестриалните и държавните изпити от специалността бакалавър.

Специални правила са въведени за студентите без кетап, чиито дипломи все още се бавят заради бавната процедура по издаване на стикери. „Може и да се кандидатства с копие от академична справка, но тя трябва да е заверена от нотариус“, сочат разпоредбите на СУ. Специално ще се проверява и

дали е легитимно висшето училище

За измама при кандидатстването по правило ще се наказва и екипът за обработка на документите при кандидатстване – за тях санкциите са дисциплинарно уволнение или орязване на заплатата.

Специален приемен изпит, различен за всеки факултет, ще трябва да държат всички мераклии за магистратура в държавна поръчка. Правилата за препитването се определят от ръководството за всяка различна специалност, но кампанията трябва да приключи в началото на месец септември.

За държавната поръчка за магистри в Алма матер таксите ще са непроменени

в сравнение с миналата година, сочи правителственото постановление за студентските такси през новата академична година.

Така направленията „Педагогика“, „Икономика“ и „Туризъм“ замръзват на 289 лв. за редовно и 96 лева за задочно обучение. 462 лева ще е таксата за специалностите „Психология“, „Право“ и „Политология“. В направлението на математиката и компютърните науки магистърската такса е 664 лв. за редовно и 221 лв. за задочно обучение, сочи постановлението на Министерския съвет.

Георги Георгиев, в. „Монитор“, 14.06.2010

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата