СОФИМОН е в разгара си

28 юли, 2010 18:48 | Висше образование | Няма коментари

СОФИМОН е в разгара си

Софиийският международен модел на Обединените нации – СОФИМОН,  е в разгара си. Млади хора от  140 държави се упражняват във взимане на решения, изготвяне на проектозакони и отразяване на работата в комитетите на ООН, Съвета на министрите и Европейския парламент.

Екипът ни посети импровизираната комисия по човешки ресурси. Гост-лектор беше журналистът Светослав Иванов, който сподели впечатленията си от преживяното  нападение над флотилията с хуманитарна помощ, предназначена за ивицата Газа. Темата на разговора беше „Насилието над журнaлисти”. Дванадесетте млади делегати поставиха въпроси за свободата на словото, защитата на журналистите, тяхната образователна мисия, ролята на блоговете и други медийни проблеми.

Като част от симулацията на работата в ООН, в залата имаше и журналисти от популярни медии, които да отразяват събитието. Един от тях, който влеза в ролята на представител от eu observer, беше осемнадесeтгодишната българка Кристияна Калчева, която има желание се занимава с медии и комуникация.

Момичето сподели за Академика БГ, че за първи път участва в СОФИМОН, но имa опит в подобни конференции. Съветът за човешките права е вторият, на който присъства като „журналист”. Определя работата в него като динамична и интересна. Нейното главно задължение като част от новинарската мрежа, както и на нейните колеги, е да подготвя по две статии на ден. За най-кризисно и неочаквано събитие, което са разиграли дипломатите, тя определи това  в Съвета за сигурност, който е заседавал извънредно цяла нощ заради атентатите в Сребреница. Кристияна е била там като представител на медии. Според нея е много важно да преживееш такова извънредно събитие, което да отразиш. До края на деня се очаква комитетите да са готови с изготвянето на първите си резолюции.

Извън заседанията на различните комитети участниците в СОФИМОН се забавляват заедно. Българката определи вечерните програми в столицата като сплотяващи и зареждащи с  положителни енергия.

Кристияна разказа, че такива модули на Обединените нации се организират често. Въпреки липсата на реални резултати, младите делегати получават отговор от ООН и се наблюдават от техни представители.

СОФИМОН ще продължи до петък, 31 юли.

Косара Белниколова
Снимки: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата