40 български студенти ще влязат в ролята на дипломати

23 юли, 2010 07:25 | Висше образование, Средно образование | Няма коментари

40 български студенти ще влязат в ролята на дипломати

40 български студенти ще влязат в ролята на дипломати по време на третото издание на международната конференция „Софийски международен модел ООН” – Софимон. Конференцията представлява едноседмична среща на млади специалисти и бъдещи лидери от цял свят. Тя ще се проведе от 24 до 31 юли в София, в Националния дворец на културата. Специални гости в тазгодишното изданиe са Н.Пр. Джеймс Уорлик – посланник на САЩ, посланиците на Холандия, Унгария и Германия, Върховният комисариат за бежанци на ООН, Представителства на Европейската комисия и Европейския парламент в България, фондация „Фридрих Еберт” и др.

В тазгодишното издание ще вземат участие 180 участника от 40 нации. Критериите, по които са избирани, са на база университетски постижения; специалност, свързана с някои от елементите на конференцията като политика, икономика, дипломация, международни отношения и журналистика. Друг основен критерии е отлично владеене на официалния език на форума – английски, както и академични постижения. В изданието може ще вземат участие бакалаври, магистри докторанти както и млади специалисти.

Официалното откриване ще бъде на 24 юли в зала 6 на Националния дворец на културата. Следващият ден ще започне със запознаване на участниците с културата и историята на България чрез посещение на Националния исторически музей. След това има предвидена специална инициатива – „Карнавал на нациите”, в която всяка страна ще се бъде представена чрез танци и музика.

Същинската програма започва от следващата седмица. Делегатите ще участват в общо седем различни комитети от системите на двете световни организации – четири на Обединените нации, два на Европейския съюз и специално създаден международен прес център, който ще се състои от тринадесет медии. Специфичното за него е, че ще бъде онлайн. Основните теми, по които ще дебатират участниците тази година, са световната финансова криза, климатичните проблеми, членството на Турция в Европейския съюз, насилието над журналисти, стабилността в Арабския полуостров и други. Младите делегати нямат право да представляват собствената си страна. Основната цел на форума е, да предложи на участниците уникална възможност за придобиване на умения за дебат и излагане на позиция. Взетите решение и конкретните предложения ще бъдат предоставени на Европейските институции и ООН.

Най-ценното, което предлагат подобен тип конференции, станали вече традиция, са обмяната на опит, идеи и предложения между млади специалисти, създаването на симулативна работна среда както и взимането на реални решения и предложения.

Косара Белниколова

Снимки: Николай Николов

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата