Иван Илчев: Поставени сме до стената

26 август, 2010 15:09 | Висше образование, Гост | Няма коментари

Иван Илчев: Поставени сме до стената

Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” даде специално интервю за АкадемикаБГ във връзка с проблемите, които университетът има след съкращаването на бюджета му.

– Професор Илчев, през месец май тази година подкрепихте протеста на студентите на СУ против орязването на бюджета за образование. Имаше ли някакъв ефект този протест и какъв беше той?

– Ние не сме подкрепили протеста на студентите, а участвахме заедно в организацията. Това е един от принципите на университета – колегията би следвало да бъде единна – от професора до първокурсника. Имаше известен резултат, но не особено голям. За съжаление много от нещата, които ни бяха обещани, не се осъществиха, което ще доведе до пагубни резултати за висшето образование и науката в България.

– С какъв бюджет Софийски университет започва новата учебна година?

– Бюджетът ни е намалял изключително много. Второто му съкращение от 10% на 20% дойде през месец юли, когато бяха изтекли 7 месеца от годината, а то е върху бюджета за цялата година, т.е. тези проценти трябва да се разпределят между последните 4 месеца. Това изключително много удря Софийския университет.

– Кое звено на Университета ще пострада най-много?

– Всички звена страдат без пари. Равни в нещастието сме.

– Има ли пари за изследователска дейност в СУ?

– Абсолютно не. Законът е нарушен грубо. Според него 10% от държавната издръжка за обучение на студенти трябва да се дадат за подкрепа на изследователска дейност. Това, което се случва в момента с българското образование и наука, е скандал.

– Колко студенти ще получават стипендиии и в какъв размер?

– В момента не мога да кажа, още не е ясно по какъв начин ще разпределим парите. Много малко хора осъзнават всъщност, че стипендиите са 3 основни групи – стипендии за докторанти, стипендии за чужденци и такива за отличен успех. Ние не можем да намалим стипендиите за докторантите и за чужденците, техният размер е определен с постановление от Министерски съвет. Получава се невероятния парадокс –  в 21 век образованието наказва най-умните.

– Ще има ли съкращения на преподаватели?

– В момента има съкращение. Но какво означава съкращения? Имаме годишно 25 милиона лева за заплати. Съкращаваме примерно 200 души, неквалифициран персонал, с ниски заплати. Ако взимат по 600 лева, това са 7200 лева годишно на един работник, т.е. тези 200 души струват на университета 1 440 000 лева за година. Това какво ще спести от тези 25 милиона? 5 процента от разходите само за заплати. Съкращенията не са ефективни.

Освен това университетът почти не плаща командировки, финансираме се по проекти, което е безумие. Ограничаваме броя на телефоните. Спряхме всички ремонти, с изключение на аварийните.

– СУ притежава 9 сгради, които са паметници на културата с национално значение, една от които е Факултетът по журналистика и масова комуникация. Какво се случва с ремонта му?

– Замразен е. Това е трагично за нашето общество. Софийски университет е създаден едва 10 години след Освобождението. Бедна България за 3 години построява сграда, в която се помещава университетът. Ние, в 21 век, не можем вече 15 години да я ремонтираме.

– Ще бъде ли прекратена издателската дейност на СУ и какво ще се случи със студентския вестник на университета?

– Издателската дейност няма да се прекрати, няма как. Студентският вестник ще си излиза. Той е инициатива на самите студенти, те го правят абсолютно доброволно, по тяхно желание и не получават никакви хонорари за това.

– В последните няколко седмици се появи сериозен проблем със спирането на топлата вода на общежитията на СУ в Студентски град. Какви са задълженията на университета към Топлофикация-София и какъв план на действие ще предприемете за разрешаване на проблема?

– Големи са ни задълженията. Нямаме изход – поставени сме до стената. Няма как да ги изплатим.

– Освен към Топлофикация, какви други задължения имате?

– Имаме задължения към фирмите, които охраняват и почистват университета. Има неплатени задължения към строителни фирми. Те обаче не смеят да издадат своите фактури за задълженията ни, защото знаят, че нямаме пари. А в момента, в който ни дадат фактурата, те са задължени 20% да платят на държавата като ДДС с техни собствени пари. Фирмите загиват също покрай нас.

– Въвеждането на платено обучение в държавните ВУЗ-ове вече е прието. Колко такива студенти ще приема СУ?

– Аз съм противник на платеното обучение, имам сериозни резерви към него, защото то означава прехвърляне грижите на държавата за студентите върху джоба на родителите. Много малко ще бъдат студентите. И 100-тина души да са, какво ще промени това? Нищо.

– Какво мислите за правенето на рейтинги на университетите в България и какво е мястото на СУ в тях?

– Винаги съм имал известни съмнения. Но новината е, че рейтингът на Министерството на образованието, младежта и науката за тази година е готов, но не е публикуван още. По неофициални резултати от 21 професионални направления, в които обучаваме, Софийски университет е на първо място с 19.

Въпросите зададе Десислава Недялкова
Снимки: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата