Младите хора в Русе предпочитат висше образование в чужбина

17 август, 2010 15:27 | Висше образование | Няма коментари

Младите хора в Русе предпочитат висше образование в чужбина

Голяма част от младите хора в Русе вече предпочитат да изкарат висшето си образование в чужбина. Само до преди пет години обаче болшинството от абитуриентите се насочваха към университетите в София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

Днес предпочитаните държави, към които младите хора насочват усилията си, са Германия и Англия. Подготовката с частни уроци по западен език започват години преди завършването на гимназия.

Като основна мотивация за своя избор младежите посочват, че в чужбина биха получили по-качествено образование. Според бъдещите първокурсници образователната система в другите страни предоставя възможност на студентите да се издържат по време на следването си и като цяло поощрява повече учебния процес.

Магистратурите в чужбина също са желана опция за вече завършилите родните ни университети бакалаври.

Естествено не всички млади хора избират да учат „на Запад”. Сред тези, които са решили да прекарат студентството си в България, на първо място в класацията за най-желани градове за обучение и реализация, си остават София, Варна и Велико Търново. Част от младежите обаче, чиито родители нямат възможност да ги издържат по време на студентството им, остават да учат в Русе.

Галена Михайлова, Агенция „Фокус“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата