Над 200 творби участват във форума за съвременно изкуство „Приятели на морето” в Бургас

2 август, 2010 16:18 | Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Над 200 творби участват във форума за съвременно изкуство „Приятели на морето” в Бургас

160 автори от цялата страна с общо 208 творби участват в тазгодишното издание на Националния конкурс за живопис, графика и скулптура „Приятели на морето”, организиран от Община Бургас, Дружеството на художниците и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Възникнал преди повече от 40 години, това е един от най-престижните арт форуми в България, даващи възможност за изява на съвременните творци. Най-добрите произведения традиционно ще бъдат представени в изложба, която ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Бургас от 21 август до 16 септември в Галерията на СБХ-Бургас и БХГ „П. Задгорски”.

Вече са известни и имената на победителите в конкурса. Те бяха избрани миналата седмица след заседание на жури, съставено от видни български художници с председател Стоян Цанев. От страна на Община Бургас в селекцията взе участие зам.-кметът по Култура Йорданка Ананиева. В категория „Живопис” журито отличи художника Иван Бахчеванов за творбата му „Четири измити спомена от едно плаване по непознато море”. В категория „Скулптура” отличие е присъдено на Свилен Костадинов за неговото произведение „Мотив от Черноморец 1”. Дарина Пеева е победителят в категория „Графика” с „Х-генерация”. Наградата на Община Бургас журито реши да подели между двама автори – Траяна Панайотова (скулптура) за „Композиция 1” и „Композиция 2” и Чавдар Петров (живопис) за „Нощ край морето”. В категорията „Млад художник” беше отличена Анелия Николова с творбата й „Хартиени птици”.

Наградите ще бъдат официално връчени на победителите при откриването на изложбата на 21 август от 18 ч. в галерия „Петко Задгорски”.

„Приятели на морето” е национална художествена изложба за съвременна българска живопис, графика и скулптура, организирана на всеки две години в Бургас. Тя води началото си от далечната 1968 г., като тогава е носила името „Приятели на слънчевия бряг”. Провежда се ежегодно до 1984 г., след което прекъсва за 20 години. Възстановена е през 2004 г. като Национална изложба-биенале „Приятели на морето“.

Агенция „Фокус”

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата