Наши училища в Гърция съхраняват българщината

12 август, 2010 09:49 | Средно образование | 3 коментара

Наши училища в Гърция съхраняват българщината
В двата най-големи града в Гърция – Атина и Солун – от години се развива българска просветно-културна дейност, главно в лицето на две български училища.
В гръцката столица училище “Св. Св. Кирил и Методий” подготвя за живота вече няколко випуска свои възпитаници. За създаването му заслуги имат родолюбиви българи, членове на сдружение “Хан Аспарух”, които осъществяват инициативата си със съдействието на българското посолство в Атина. Учебният план, както в повечето наши училища зад граница, се изпълнява по програми, одобрени предварително от МОМН. Завършващите получават тапия, ползваща се с признание в цяла Европа. Два учебни часа през почивните дни – това е времето, през което 56 български деца от 1-ви до 12-ти клас провеждат заниманията си по предвидените дисциплини.
Десет преподаватели педагози ги подготвят основно върху предметите български език и литература, като се набляга и на родната история и география. С цел опознаване на българските обичаи, традиции и развиване на таланти, учителският колектив планува създаването на извънкласни форми като музикално-фолклорна паралелка и курс по изобразително изкуство.
Атинското училище има и свой законен представител в лицето на културно-просветното сдружение “Будители”. Двете институции съвместно развиват и утвърждават чувството за национална принадлежност у младото поколение българи в Гърция.
Второто българско училище в Атина “Паисий Хилендарски” бе създадено миналата година. Но за да започне да развива дейността си, трябва да премине процеса на легализация при родните власти.
Преди няколко години във втория по големина гръцки град, Солун, вратите си отвори българското неделно училище към Атонската обител “Св. вмчк Георги Зограф”. В Солун материална база и финансова подкрепа училището ползва безвъзмездно. Школото учи децата на български, родинознание и вероучение. Обособяват се групи според нивото на владеене на езика – за напреднали и начинаещи. За съществуването на училището, средства се набират от учебни такси и спонсорство, като община Банско има основни дарителски заслуги.
През септември миналата година гостите на практическа конференция на НАСОРБ (Национална асоциация на секретарите на общини в Република България) организираха официално посещение в солунското училище. Те дариха български учебници, книги и записи с наши песни и танци с идеята да допринесат за изграждането на автентична родна атмосфера сред децата. А през май тази година министърът на образованието Сергей Игнатов взе участие в тържеството на училището по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Михаела Иванова

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. Дора Василева коментира на 8 септември, 2013 г., 16:35 ч.

  Здравейте!
  Аз съм учител с Руска филология, специалности- руски и български език; Начална педагогика и много квалификации и умения, включително и работа с деца с образователни потребности ( СОП).
  Поради липса на достатъчно ученици в моето училище, където работих 26г.,за жалост , то бе закрито.Имам 32 г. педагогически стаж. Това е моето призвание и работата ми доставяше удоволствие. Поради финансови проблеми реших да поработя в Гърция, да се грижа за деца в семейство, макар че, бих могла за започна работа в друго училище, но с българската учителска заплата не бих могла да се справям в България.
  Зная за българските училища в Гърция и тайничко си мечтая да имам шанса да започна работа в някое от тях. В момента живея и работя в гр. Солун.Имам много умения и бих могла да бъда полезна на децата. Допадат ми дейностите от художествено творческия цикъл- музика, танци, изобразително и приложно изкуство.
  Ако може някой да ми даде инфорчация за училището в Солун, да ме насочи, как бих могла да се свържа с ръководството, да си подам документите и да чакам свободно място като учител или възпитател.
  Ще бъда безкрайно благодарна! Прекрасна седмица Ви желая!

 2. здравей коментира на 13 януари, 2014 г., 20:52 ч.

  Здравей,ако можех да ви помогна ок немога но може би вие можете да ни помогните,аз и моето семеиство живеем в българия ако имате информация за бг училище в солун да запиша синът си 9 клас много ще съю благодарен.

 3. Виолета коментира на 30 април, 2014 г., 01:54 ч.

  Здравейте!Някой би ли могъл да ми помогне с информация дали има неделно българско училище в град Кавала или в областта на Кавала и Ксанти!?Аз живея със семейството си в област Кавала.Децата са ми по на 8год.и половина–близначета.Те ходят на редовно гръцко училище и аз се опитвам да ги уча български,който за тях е майчин език!Много бих искала да ги запиша на неделно българско училище с цел да научат по-добре езика,но най-близкото такова ни е в Солун!А там просто ми е прекалено далече,мнаго бих се радвала ако се открие българско училище и в нашия район,в който има много българи-емигранти и много смесени бракове.За сведение близо до нас и в околността има поне 4 албански неделни училища,и нито едно българско!Албанците ли са по-ученолюбиви от нас,или са по-оправни,не разбрах!Бъдете здрави,всички Българи по света!