Приемат студенти с изпит по skype

3 август, 2010 08:41 | Висше образование, Технологии | Няма коментари

Приемат студенти с изпит по skype

Кандидат-студентите вече могат да държат изпит за университет по „Скайп” – култовата програма за чат в интернет. Модерната технология е въведена от Нов български университет (НБУ) и важи за кандидати, които са в чужбина и не могат да се върнат у нас в деня на входния тест по общообразователна подготовка – „ТОП-тест”.

Трима нашенци от Австрия и Гърция са първите, изпитали успешно екстравагантния метод на прием, разказаха от ръководството на университета. Според правилата кандидатите за изпит по „Скайп” трябва да попълнят електронен формуляр, в който освен личните си данни да посочат и извънредната причина за отсъствие в деня на изпита.

В уречения час за попълване на теста кандидат-студентът е длъжен да включи програмата „Скайп” и видеокамера. В същото време пред компютър в сградата на НБУ сяда специално назначен квестор, който да следи за преписване през цялото време на изпита,

обясниха от ръководството на висшето училище.

Като друго правило за сигурност е проверка на IP адреса – индивидуален номер, различен за всеки компютър, както е и при автомобилите. По комбинацията от цифри експертите по информатика могат да проверят през мрежата дали тестът наистина се попълва от чужбина или от България.

Преди попълването кандидатът за висше показва личната си карта пред камерата и след пълното сравняване на данните започва да попълва електронния формуляр с въпросите. Ако по време на теста човекът стане от компютъра и излезе от обхвата на камерата за повече от 10 секунди, работата се анулира.

Дистанционното явяване на тест през интернет може да са използва само веднъж в рамките на една кампания, гласи правилникът за кандидатстване.

Висшето училище активно използва и новите технологии по време на следването. За електронното обучение е създадена специална програма „Moodle НБУ“. Чрез нея студентите предават разработките си до преподавателите, без значение къде се намират. Електронната система блокира всички опити за преписване.

Георги Георгиев, в. „Монитор“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата