Пилотираният космически кораб "Съюз" не може да се отдели от станцията

24 септември, 2010 10:49 | Наука | Няма коментари

Пилотираният космически кораб "Съюз" не може да се отдели от станцията
За първи път в историята на Международната космическа станция (МКС) пилотиран кораб „Съюз“ не можа да се отдели от станцията, за да се отправи към Земята, предаде ИТАР-ТАСС.
Поради технически проблеми разделянето на двата космически апарата бе отложено.
Според съобщението на Центъра за управление на полетите (ЦУП) в Корольов край Москва възникналата ситуация е „нестандартна“, но не е „критична“.
И двата опита за отделяне на „Съюз ТМА-18“ от МКС не успяха. Тогава Центърът за управление на полетите реши да отмени с едно или две денонощия завръщането на Земята – в степите на Казахстан – на кораба „Съюз ТМА-18“ с трима космонавти на борда.
„За днес операцията по отделянето на кораба от МКС е отменена, екипажът получи команда да се върне на станцията“, заяви говорител на ЦУП.
Руските космонавти Александър Скворцов и Михаил Корниенко и американската им колега Трейси Колдуел-Дайсън, които след полунощ се прехвърлиха на кораба „Съюз“ и до скоро се намираха там, трябва да свалят скафандрите, да отворят преходните люкове и да се преместят на станцията, където ще чакат по-нататъшни указания.
Ръководителят на пилотираните програми на „Роскосмос“ Алексей Краснов, цитиран от агенция „Интерфакс“, смята, че стиковъчният възел функционира нормално, херметизацията е сигурна, но един датчик е дал неверни данни.
През следващото денонощие специалистите се надяват окончателно за разберат каква е причината за случилото се. „Най-важното е да бъде осигурена безопасността на екипажа“, заяви представител на „Роскосмос“.
Засега приземяването на кораба „Съюз ТМА-18“ е предвидено за събота, 09,20-09,30 ч. по московско време. Час по-рано ще бъдат включени двигателите на „Съюз“.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата