1200 лева за магистратура в СУ

27 септември, 2010 13:17 | Висше образование | Няма коментари

1200 лева за магистратура в СУ
Около 1200 лв. годишно достигат таксите за повечето от платените магистратури в Софийския университет „Св. Климент Охридски” за предстоящата академична година. Успелите да се класират за държавна поръчка след изпит ще броят между 289 лв. и 664 лв. годишно. Записването за бъдещите магистри тече в момента, като днес е крайният срок за внасяне на семестриалните такси за местата, субсидирани от държавата.
1308 души да бъдат приети в редовна форма, а 368 в задочните магистратури, предвижда ръководството на Алма матер.
Сред най-атрактивните програми
тази година се нарежда специалността „Европейски проекти” във Философския факултет. 30 души са приети за държавна субсидия за изучаване на тънкостите при управление на еврофондовете. Минималният бал за първо класиране е 16,84 при максимален 18, сочат резултатите в заповед на ректора проф. Иван Илчев. Най-посещавани тази година ще са лекциите за магистри в програмата „Разпределени системи и мобилни технологии”, където близо 40 души вече са приети да следват на първо класиране.
Също толкова се очаква да се запишат в задочна форма на новата програма „Комуникация: език, култура, медии” в катедра по англицистика и американистика на най-стария университет у нас. Програмата дава възможност за
участие в Международното лятно училище
на „Фулбрайт”. Предвидени са практически стажове в училища и различни масмедии, както и по програмите на ЕС. Част от практическите занятия по английски се водят от американски учители, а някои от курсовете се предлагат под формата на дистанционно обучение, съобщават ръководителите на атрактивната специалност.
На обратния полюс по интерес е Физическият факултет на СУ. Повечето курсове са събрали до четирима студенти в държавна поръчка с минимален бал 8 от максимум 12 средна оценка от дипломата и приемния изпит.
Само по един кандидат ще следва
в дисциплините „Физика на ядрото и елементарните частици”, „Космически изследвания” и „Оптика и спектроскопия”.  Рехави ще са и аудиториите в примамливо звучащата „Лайфстайл журналистика”. Едва трима могат да опитат нововъведението на журналистическия факултет от тази година.
Без редовно обучение са магистърските програми по журналистика, „Връзки с обществеността” и „Книгоиздаване”. Те могат да бъдат записани само задочно. Държавната поръчка излиза 462 лв., а таксите за платено обучение варират между 1100-1500 лева.

Около 1200 лв. годишно достигат таксите за повечето от платените магистратури в Софийския университет „Св. Климент Охридски” за предстоящата академична година. Успелите да се класират за държавна поръчка след изпит ще броят между 289 лв. и 664 лв. годишно. Записването за бъдещите магистри тече в момента, като днес е крайният срок за внасяне на семестриалните такси за местата, субсидирани от държавата.1308 души да бъдат приети в редовна форма, а 368 в задочните магистратури, предвижда ръководството на Алма матер.Сред най-атрактивните програмитази година се нарежда специалността „Европейски проекти” във Философския факултет. 30 души са приети за държавна субсидия за изучаване на тънкостите при управление на еврофондовете. Минималният бал за първо класиране е 16,84 при максимален 18, сочат резултатите в заповед на ректора проф. Иван Илчев. Най-посещавани тази година ще са лекциите за магистри в програмата „Разпределени системи и мобилни технологии”, където близо 40 души вече са приети да следват на първо класиране.Също толкова се очаква да се запишат в задочна форма на новата програма „Комуникация: език, култура, медии” в катедра по англицистика и американистика на най-стария университет у нас. Програмата дава възможност заучастие в Международното лятно училищена „Фулбрайт”. Предвидени са практически стажове в училища и различни масмедии, както и по програмите на ЕС. Част от практическите занятия по английски се водят от американски учители, а някои от курсовете се предлагат под формата на дистанционно обучение, съобщават ръководителите на атрактивната специалност.На обратния полюс по интерес е Физическият факултет на СУ. Повечето курсове са събрали до четирима студенти в държавна поръчка с минимален бал 8 от максимум 12 средна оценка от дипломата и приемния изпит.Само по един кандидат ще следвав дисциплините „Физика на ядрото и елементарните частици”, „Космически изследвания” и „Оптика и спектроскопия”.  Рехави ще са и аудиториите в примамливо звучащата „Лайфстайл журналистика”. Едва трима могат да опитат нововъведението на журналистическия факултет от тази година.Без редовно обучение са магистърските програми по журналистика, „Връзки с обществеността” и „Книгоиздаване”. Те могат да бъдат записани само задочно. Държавната поръчка излиза 462 лв., а таксите за платено обучение варират между 1100-1500 лева.

Георги Георгиев, в. „Монитор“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата