Георги Паскалев: Медиите опорочиха целта на рейтинга

23 ноември, 2010 12:29 | Гост | Няма коментари

Георги Паскалев: Медиите опорочиха целта на рейтинга

Георги Паскалев е ректор на Медицинския университет в град Пловдив. За Академика БГ той даде специално интервю във връзка с рейтинговата система на висшите учебни заведения на Министерството на образованието, младежта и науката.

– Доцент Паскалев, какъв беше тазгодишният кандидатстудентски поток във Вашия университет?

– Тази година имахме 1551 кандидат-студенти общо, като най-голям бе интересът по първо желание към специалността „Медицина” – 368 кандидати, следва денталната медицина с 217 кандидати и фармация  – 198 кандидат-студенти. Средно в МУ-Пловдив за едно място се състезават 4 кандидати.

– Къде вашите възпитаници намират по-голяма реализация – в България или в чужбина?

– Това зависи в най-голяма степен от индивидуалното желание, амбициите и личните планове на дипломираните наши студенти за тяхната професионална реализация. Свободното движение вече позволява това. В чужбина имаме много реализирали се наши лекари и специалисти, най-често това са възпитаниците на езикови гимназии.

– Как се мотивират студентите Ви в процеса на обучение, предвид всички протести на медици в последно време?

– Не считам, че социалните протести на медиците са демотивиращ фактор или нарушават престижа на нашата професия. Да си лекар е призвание. Напротив –  студентите виждат, че думата на лекарите в обществото не може да бъде пренебрегвана, че те освен специалисти са и хора с активна гражданска позиция. Лекарското съсловие вече е фактор в социалния живот, с който управляващите трябва да се съобразяват.

– Какво смятате за новата рейтингова система на МОМН?

– Основният недостатък на така поднесената рейтингова система е липса на възможност за верификация на данните, подавани от институциите. Има трансформация на индикаторите, кое е истинско и кое е фалшиво и нагласено трудно можем да разберем. Рейтингът отново показа този проблем на България (който редица международни експерти и социологически агенции са посочвали неведнъж), че статистическите данни в България би трябвало обективно да бъдат проверявани, преди на тяхна база да се правят крайни заключения. Всички знаем, че статистиката в България като цяло е много слаба и често изопачена, защото никой не проверява институциите за данните, които подават.

Уважаемите създатели на тази рейтингова система, сигурно са положили много труд, но крайния резултат е нереален (признават го дори ректори на университетите, класирани начело). Особено в областта на медицината, още повече – денталната медицина – съм категоричен, че цялостната картина, не е тази, която ни представя отпечатания рейтинг на ВУ в България. След всичко, което прочетохме, не можем да бъдем убедени в обективността на това дело. Дано в другите области да са по-точни.

Днес в целия свят има рейтинги на университетите. Но основните индикатори се изразяват в три основни критерия: образование, наука, иновации. Имам много въпроси, на които нямам отговор.

Приемам я като едно начало за систематизиране на реалните данни за висшето ни образование. Основният показател „реализация”, но реално измерен и съотнесен, да остане с максимална тежест, такъв е замисълът на създателите.

– Според системата Медицински университет – Пловдив е на предпоследно място в направление „Медицина” сред всички медицински ВУЗ-ове. Как ще го коментирате?

– Светът, в който живеем, има много проблеми. Медицински университет – Пловдив също има свои проблеми, а от няколко дни прибавихме и проблемът с рейтинга на университета. Тези проблеми широко се дискутират от преподавателите, студентите, докторанти и специализанти, пловдивската общественост и медиите. Създаде се крайно негативен образ на Медицински Университет-Пловдив и неговия авторитет бе незаслужено накърнен. Рейтингът е неправилно прочетен и то, най-вече, от медиите, които направиха бомбастични заключения и опорочиха целта на рейтинговата система като цяло. Очакваме в най-близко бъдеще да излезе и поръчаният от МОМН международен одит на науката в България. Изводите трябва да се формират на базата на сравнителен анализ, в противен случай са безрезултатни и безперспективни.

– Как смятате – ще се отрази ли това на финансовото състояние на Университета?

– Самият министър на образованието опроверга тиражираната информация, че според този рейтинг ще се определя и размерът на финансирането на университетите. Не смятам, и не е редно, точно този рейтинг да бъде фактор за бъдещото ни финансиране от страна на държавата. Очаквам стабилен интерес от страна на кандидат-студентите, те имат достатъчно високо мнение и предпочитание да дойдат при нас. Една толкова дълбока традиция в медицинското образование, която ние имаме, не може с лека ръка да се зачеркне.

– На какво ниво е материалната база, която предлагате на студентите?

– Искам ясно и категорично да заявя – базата за обучение в Медицински университет – Пловдив е на изключително високо съвременно ниво. През последните четири години сме вложили всичките си усилия именно за подобряване на социалната, материалната и учебна база. Завършихме най-модерния си корпус – този на факултета по дентална медицина, който е оборудван с най-модерниге в България юнити (макети) за обучението по дентална медицина. Изграждаме нов модерен аудиторен комплекс. Медицински колеж – Пловдив е изцяло ремонтиран и обновен, обзаведени са общежитията му. Иновирахме и останалите си общежития. Спечелихме проект към Европейски структурен фонд за над 2 милиона лева, чрез който ще модернизираме петте библиотеки. Оборудвахме лаборатории във Фармацевтичен факултет. Оптимизирахме цялостната инфраструктура в Университета.

= Обмисляте ли организиране на протести? Защо?

– За момента се въздържаме от предприемането на такива крайни действия. Изразили сме своето отношение пред ръководител на проекта за рейтинга и екипа, включен в изработката му. В случай, че рейтингът повлияе на размера на държавната субсидия за следваща година, протестна реакция може да се очаква от страна на студентите, по примера на софийските им колеги.

Въпросите зададе Десислава Недялкова
снимка: личен архив

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата