Кабинетът решава за БАН на 9 ноември

3 ноември, 2010 19:18 | Висше образование | Няма коментари

Кабинетът решава за БАН на 9 ноември

Кабинетът решава за БАН на 9 ноември, съобщи пресцентъра на БАН. Това стана ясно от срещата в  след протеста в Министерски съвет. В контактната група са взели участие председателят на ОС на БАН чл-кор.Ст. Воденичаров, главния научен секретар на БАН проф. Ст. Хаджитодоров, зам. председателя на ОС на БАН акад. А. Гълъбов, директора на Института за изследване на населението и човека, член на ОС на БАН, доц. А. Христова, члена на ОС на БАН доц. О.Йорданов и д-р С. Георгиев – председател  на сдружение „Когито”. Представителите на МОМН са били в състав министърът проф. С.Игнатов, главният секретар на МОМН Красимир Вълчев , началникът на кабинета на министъра М. Бошкова  и председателят на Фонд „Научни изследвания” – чл.кор. Е. Хорозов.

На много от поставените въпроси не е получен отговор, поради което е насрочена повторна среща на 9 ноември. Тогава ще се даде отговор на петте искания от страна на БАН. На първо място е дали ще се предоставят  съкратените от държавната субсидия 10млн.лв, които да послужат за обещетения по трудови договори както и Предоставянето допълнително на  25  млн.лв. в бюджета на БАН за 2011 г., които представляват минимума за нейното оцеляване. Учените искат да разберат и какви ще са сроковете за избиране на финансов мениджър и получаването правото БАН да е първостепенен бюджетен разпределител. Очаква се и отговор на исканията от днешния протест.

За разрешаването на тези проблеми, министър Игнатов се ангажира да проведе преговори с ресорния заместник-министър председател Симеон Дянков.

БАН излиза на следващия си протестен митинг на 10 ноември 2010 г.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата