11 038 българи се включиха в "Бъди грамотен"

21 декември, 2010 23:55 | | 1 коментар

11 038 българи се включиха в "Бъди грамотен"

Общо 11 038 българи – ученици и възрастни, се включиха в първата година от Националната кампания „Бъди грамотен”, организирана от Образователния портал Академика БГ. Това става ясно от представените днес обобщени данни.

От началото на кампанията до този момент са проведени 75 състезания, 64 от които с подкрепата на М-Тел. От тях 73 са училищни за деца от 1 до 12 клас. За всеки клас е подготвен тест, съобразен с изучавания учебен материал.

36 състезания са проведени в София, 34 – в страната и 3 – в български училища зад граница. Проведена е една правописна надпревара между журналисти и една – между студенти.

Към това се добавя правописният маратон на открито в София, преминал при голям интерес през юни. На три пункта столичани имаха възможност безплатно да тестват своите познания по български език. В маратона се включиха 3066 софиянци от всички възрасти.

Общият брой на участниците в училищните състезания е 7921. 3905 са учениците от София, решавали тестовете от „Бъди грамотен”. От тях отличниците са 557.  3899 са участниците от страната, като 1000 от тях са се справили без грешка .

От българските училища зад граница в „Бъди грамотен” са се включили 117 ученици, от които 44 са отличници. Проявите се осъществиха в Атланта, Виена и Будапеща. Заявки за участие са дали българските училища във Флорида и Валенсия.

Процентно с най-много отличници е преминало състезанието в Сопот – 47% от участниците са решили тестовете без нито една грешка. В Димитровград отлично са се справили 42%. Участниците от Горна Оряховица се нареждат на трето място с 38%. Проведеното в Кърджали състезание показа също отличен резултат – 36% отговориха правилно на всички въпроси.

В Мездра и във Варна се проведоха първите състезания между ученици и родители. През януари такава проява ще има и в Димитровград.

„Бъди грамотен” ще се провежда в рамките на всяка календарна година.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Димчо Топалов коментира на 22 декември, 2010 г., 10:43 ч.

    Въпрос към всеки, който може да даде отговор.

    От няколко години в субтитрите или в превода на филми по телевизиите ме дразни въпрос в много сцени, когато даден човек влиза в чужда къща : „има ли някого в къщи“.
    Не съм фололог, но това, което знам от училището е, че въпросът трябва да е „има ли НЯКОЙ“. Опира до грамотността – или моята, или на редакторите на филмите.
    Дали някой ще ми го обясни.
    Благодаря
    Димчо Топалов