Доцентите живеят с 350 лева на месец

27 януари, 2011 16:43 | Наука | Няма коментари

Доцентите живеят с 350 лева на месец

В момента заплатата на доцент в Българската 
академия на науките е 350 лева, а на професор с дългогодишен стаж – 680 лева. Това стана ясно от пресконференция на Гражданско движение за защита на науката и образованието на тема: „Да спрем разгрома на българската наука и образование”.

Около 3000 лева годишно не достигат на един доцент в БАН за минимална издръжка. Според разчети на движението разликата между приходите от заплата и разходите за издръжка за седем години (от 2004 г. до 2010 г.) на един доцент са 20 хиляди лева. Той е трябвало да ги намери, за да поддържа живота си, обясниха учените.

Друго, което се очерта като проблем е, че „България е шампион по спад в образованието в природните науки и математиката в света.“ От 52 висши учебни заведения само в четири се предлагат дипломи и специалности по математика и природни науки.

От движението посочиха, че има доста българи, които са завършили обучението си в чужбина, но искат да се завърнат да работят в България,  където реално трябва да получат заплата под минималната месечна издръжка на човек от домакинство.

Като изход от ситуацията с лошото финансиране, учените посочиха разработването на проекти по оперативните програми на ЕС и извеждането на науката и образованието като национален приоритет. Те поискаха незабавно възстановяване на финансирането на БАН и Софийския университет, изтегляне от НС на „закона за разтуряне на БАН“ и отново се обявиха за оставката на министъра на образованието и науката Сергей Игнатов.

Местата за докторанти не се заемат години наред, а държавната поръчка за студенти в тези четири университета не се попълва от 15 години, подчертаха още от движението.

В пресконференцията участваха представители от институтите на БАН за ядрени изследвания и ядрена енергетика, по механика, по математика и информатика, по електроника и от Химическия факултет на СУ „Климент Охридски“.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата