На училище от 8 септември?

4 януари, 2011 13:02 | Средно образование | Няма коментари

На училище от 8 септември?

Варианти за промяна на началото на учебната година обсъжда работна група от  Министерството на образованието, младежта и науката с ученици. Един от възможните варианти е нова ваканция към края на ноември, ако учебната година започва от 8 септември. Това каза за БТА  Асен Александров, съветник на министър Сергей Игнатов за средното образование.

„Ако учебната година започва от по-рано – преди 15 септември, може да се увеличи, например, зимната ваканция или да има някаква есенна ваканция. Всичко е въпрос на гледна точка, има плюсове, но има и минуси”, допълва Александров. Той е категоричен, че учебното време в България не може да бъде намалено понеже „у нас учебните седмици за големите ученици са 36 – или това са 180 дни. Никъде в Европа  не се учи по-малко учебни дни и у нас не може да се намаляt”.

Работната група обсъжда варианти за ваканциите, сред които да има нова ваканция – в средата на първия учебен срок – в  края на ноември, но това би могло да стане ако учебната година започва от 8 септември.

Според Александров нормативно е възможно да се промени графикът за учебната година, дори това да не стане с нов закон, а с поправка в „стария“ Закон за народната просвета, ако Законът за училищното образование не е влязъл в сила.

Александров, който е директор и на столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна“, припомня факта, че в южните страни – Гърция, Турция, Италия и Испания, учебната година започва от 15 септември и това е свързано с климатичните условия. „Някои родители ходят с децата си от 1 до 15 септември на море, защото тогава почивката е по-евтина“.

Неговото лично мнение е, че когато има разделение в обществото по даден въпрос, по-добре е да си остане съществуващото положение, отколкото да се прилага нещо ново, което не е изпробвано.

В много европейски държави учебната година започва от 1 септември.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата