Първият балканец ще полети в Космоса през 2012 г.

3 януари, 2011 15:18 | Денят, Наука | Няма коментари

Първият балканец ще полети в Космоса през 2012 г.

Първият сърбин ще полети в Космоса през следващата година. Сумата, която ще трябва да плати, е 300 000 долара. Небойша Йованович ще бъде първият гражданин на балканска държава, които ще отиде в Космоса като турист.

33-годишният любител на авантюри следял развитието на компанията „Върджин Галактик“ от няколко години насам и още в края на 2009 година резервирал билет за екскурзия в Космоса.

Сърбинът съобщи, че от американската компания не са имали никакви специални условия към него, освен да внесе навреме таксата от 300 хиляди долара. Йованович обаче призна, че все пак ще трябва да мине през психологически и физически тест. Организаторите му препоръчали да се храни с по-лека храна, защото прекомерното му тегло можело да се окаже проблем преди екскурзията в Космоса.

Първият сръбски турист в Космоса иначе е директор на частна компания в сферата на информатиката. За екскурзията, която ще трае около 6 часа, са се записали още 150 хиляди души от цял свят. Заради кризата от американската компания са готови да направят и отстъпка от 30% от цената на билета.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата