Броим 9000 лири за британски университет

23 февруари, 2011 22:59 | Денят | 2 коментара

Броим 9000 лири за британски университет

Великобритания още не е оповестила официално новите такси за обучение в британските университети, но в някои университети като „Оксфорд“, „Кеймбридж“ и „Импириъл колидж“ таксите за обучение за идната година ще бъдат на „горни нива от 9000 британски лири“. Това съобщи Ирина Христова – управител на фирма за образование в чужбина пред БТА.

По думите й официалната средна такса за следващата година в британските висши училища ще бъде по-ниска от тези 9000 британски лири, но реалните такси ще бъдат оповестени за първи път у нас на 25 февруари в лекция на тема „Новите такси за обучение във Великобритания – възможности пред чуждестранните студенти“. Тя ще бъде представена от Джон Ларкин от университета „Брадфорд“ от 13.00 ч. в столичния хотел „Хилтън“.

От 2012 г. ще има ново структуриране на студентските такси във Великобритания, което ще бъде спрямо ранга на съответния университет, ще се решава индивидуално от университета, но ще бъде контролирано от държавата, посочи Христова. Тя добави, че ще има промени в системите на финансиране на обучението във Великобритания чрез кредити и стипендии.

Според Ирина Христова не се очаква драстичен отлив на български кандидат-студенти за британските университети за 2012 година заради новите такси, но се очаква да се засили конкуренцията между кандидатите за определена категория от университети. Тя ще бъде за т. нар. университети от „златната среда“, предлагащи високо качество на образованието при запазване на сравнително приемливи нива на таксите, заяви Христова.

По официални данни на държавната централизирана система за прием в британските университети – UCAS, към 15 януари – датата на приключването на окончателния прием на документи за обучението от септември 2011 г., кандидатите от България са се увеличили с 16,9 процента. През 2010 година към 15 януари българските кандидат-студенти във Великобритания бяха 1904, а тази година са 2224 души, съобщи Христова. „Приемът в британски университети е оспорван, защото това е последната година, в която образованието във Великобритания ще започне през септември при ниските такси. Увеличението на български кандидати не е значително и подкрепя тезата, че българите, които се готвят за британски университети, отрано планират обучението си там, имат отделени финанси и ще бъдат достатъчно конкурентни, за да се справят с новите условия”, допълни тя.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Силвия коментира на 25 февруари, 2011 г., 00:04 ч.

    Дааа, там е най-скъпо :-(

  2. gnorimies коментира на 18 април, 2011 г., 22:44 ч.

    Така е пич, като искаш да учиш в Англия даваш 9К на университета и още толкова за теб и ставаш човек, иначе тука нещата са ясни 😉