Нови профили след 7-и клас ще има тази година

28 април, 2011 15:30 | Средно образование | 1 коментар

Нови профили след 7-и клас ще има тази година

„Тази година в приема след седми клас има нови профили за учениците“. Това заяви Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в София, съобщава агенция „Фокус”

Това са технологичен профил, предприемачество и бизнес. Тази година за пръв път в 145 училища ще има и паралелка с профил „Технология на театъра”, която се очаква да бъде формирана. По думите й за първи път се предлага и вариант за изучаване на корейски език в 18-то училище. „По отношение на професионалното обучение също има нови специалности, такава е например професията  Брокер недвижими имоти в Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев”. Ще се изучава специалност „Графичен дизайн” в Профилираната гимназия по изобразително изкуство, нова е и специалността Производство на растителни масла, масло продукти и етерични масла в Професионалната гимназия по химични и микробиологични технологии”.

Няма да има промяна в условията на прием след седми клас. „Учениците трябва да имат най-малко среден три от приемните изпити по български език и математика, но в различните училища са различни балообразуващите предмети. При всички случаи това е оценката от приемния изпит. Вече втора година това съвпада с националното външно оценяване, а не се правят други изпити. Но вече всяко едно от училищата е посочило другите балообразуващи предмети, особено, когато става дума за професии”, обясни Катсрева. Тя напомни, че е важно децата да имат добри оценки по български език и математика и в удостоверението за завършен 7-ми клас, както и в резултат на положените изпити по тези два предмета за кандидатстване в училищата, които са по наредба 11.

Голям е интересът и към училищата, които са към Министерството на културата. Там изпитите са различни, защото касаят по-скоро проверка на способностите”, обясни Кастрева. Такива училища са Художествената гимназия, Националната гимназия за древни езици и култура, Музикалното училище – това са все училища, в които кандидатстват деца с изявени способности и дарби.

„Относно приема след завършено основно образование няма новости. Единствено в Националната финансово-стопанска гимназия има паралелка, за която учениците полагат приемен изпит по математика, а за всички останали училища приемът е по документи и по бал. Балообразуващите предмети се определят с решение на педагогическия съвет. Приемът след завършено основно образование е изцяло децентрализиран и се осъществява на ниво училище”, допълни Кастрева. По думите й тази година има някои нови специалности след завършено основно образование. Това са – Машинни съоръжения за химическата и хранително вкусова промишленост в Професионалната гимназия по топлинна и хладилна техника; в Професионалната гимназия по механоелектротехника има нова специалност – Административно обслужване; в Професионалната гимназия по железопътен транспорт има нова специалност – Компютърни мрежи, каза Кстрева. По думите й  и за този прием също е много важно учениците да следят графиците.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Justin Bieber коментира на 29 април, 2011 г., 00:01 ч.

    Не съм против, ама се чудя какво ще разберат децата от бизнес и предприемачество 😕