Илчев: По-добре е да паднем прави, отколкото да паднем на колене

7 април, 2011 11:22 | Висше образование | 3 коментара

Илчев: По-добре е да паднем прави, отколкото да паднем на колене

Софийският университет „Св. Климент Охридски” отвори врати Рано сутринта проф.. Иван Илчев символично отвори вратите на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, след като казусът с Университетската ботаническа градина в Балчик беше решен в полза на Университета, съобщават от вуза. Ректорът напомни значението на думата достойнство за Академичната общност, която е своеобразен стожер на морала и ценностите на цялото българско общество.

„Дискутирахме какво да правим и решихме, че независимо от всичко трябва да изкажем нашето мнение, нашето убеждение, че трябва да протестираме, дори и да паднем прави в поражение – защото по-добре е да паднем прави, отколкото да паднем на колене. Защото когато националният университет пада прав запазва достойнството си, но когато падне на колене повлича надолу в ниското коленопреклонничество цялото българско общество. Чуха се немалко гласове, които се чудеха, защо сме толкова непреклонни, обвиняваха ни едва ли не в стръв към пари, изразяваха учудване какво толкова важно имало в Ботаническата градина. Та ще си позволя да цитирам две неща, които бях казал при друг повод пак за Ботаническата градина. Най-талантливият от актьорите братя Маркс, Гручо – този, с големите мустаци – веднъж бе възкликнал: „Какво ме е еня за бъдещите поколения, какво са направили те за мен”.

Градината е създадена от хора, различни от него, хора, които садят дървета без да се надяват, че ще наберат плод от тях, достатъчна им е мисълта, че след десетилетия невинна детска ръчичка ще се протегне към могъщите зелени клони на нежния филиз, който едва що се подава над земята днес. И друго странно е, че в наше време трябва да търсим и да споделяме отговора на въпроса, поставен от британския химик Джордж Портър: „Трябва ли да втъкваме силом науката в гърлата на тези, които нямат вкус към нея. Наш дълг ли е да ги влачим, въпреки техните крясъци, въпреки техните ризници, в двайсет и първи век. Страхувам се, че трябва“. Обявявам Софийския университет за открит“, завърши Илчев.

Снимка: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Anaell коментира на 8 април, 2011 г., 16:29 ч.

    Илчев пак се изцепи 😀 😀 😀

  2. Захарина коментира на 8 април, 2011 г., 16:51 ч.

    Нищо от и в Илчев вече не може да ме изненада…. 😕

  3. Alex коментира на 8 април, 2011 г., 16:58 ч.

    Абе най-добре е да не падаме все пак…