Конференция на тема „Атомната и ядрената физика в образованието” се провежда в БАН

5 април, 2011 14:13 | Денят, Наука | Няма коментари

Конференция на тема „Атомната и ядрената физика в образованието” се провежда в БАН

Ежегодната конференция на тема „Атомната и ядрената физика в образованието” се провежда в БАН от 7 до 10 април. Откриването ще е на 6 април (сряда) от 11 ч. в Заседателна зала 207 в Централното управление на БАН.

Програмата на 39тото издание включва доклади по актуални проблеми на атомната и ядрената физика, включително и ядрената енергетика, както и по учебното съдържание по атомна и ядрена физика в средното и висшето образование училище – изключително важен проблем, свързан с високото качество на бъдещите кадри и със стратегията «Европа 2020», акцент в която е изграждане на икономика, основана на знанието. Традиционно по време на конференцията ще се проведе Младежка научна сесия на тема «Атомната и ядрената физика – основа на познанието за строежа на материята». Темата на конференцията и на Младежката научна сесия е особено актуална понастоящем и във връзка с авариите в АЕЦ в Япония – резултат от природните бедствия, когато е очевидна ползата от познанията за основни физични понятия в областта на атомната и ядрената физика като радиация, допустими норми, средства и мерки за предпазване, аварии и опасности и т.н. Представители на организаторите ще отговарят на въпроси по тематиката на конференцията: за учебното съдържание по физика и природни науки в учебниците за средния курс; за перспективите и необходимостта от кадри в ядрената енергетика, за фундаменталните и приложни изследвания в областта на ядрената и атомната физика и др.

Тазгодишното издание е пряко свързано със 100-годишнината от създаването на модела на атома от Лорд Ръдърфорд – едно откритие, променило представите ни за структурата на заобикалящия ни свят и оказало огромно влияние върху напредъка на различни по характер човешки дейности и върху развитието на икономиката и качеството на живот в съвременното общество – като се започне от ядрената енергетика, диагностика и лечение в медицината, ежедневието ни, в научните изследвания на други науки като: история, археология, екология.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата