Великден в българското училище в Тарагона

2 май, 2011 18:35 | Средно образование | 1 коментар

Великден в българското училище в Тарагона

В духа на Великденските празници в Българско училище „Свети Седмочисленици“ беше организирана великденска работилница. В кръжок „Приложни изкуства“ и Етнографско студио „От извора“ малчуганите боядисваха яйца, използвайки различни техники. Всяко дете изработи и своя поставка за „творбите“ си – във формата на зайче или кошничка. Изготвените материали децата подредиха в изложба, на която поканиха родителите си и представители на българската общност. Госпожа Илиана Илиева – Дъбова предложи на вниманието на деца и възрастни интересен разказ за цикъла пролетни празници в българския календар и за Великденските обичаи и ритуали. Децата прочетоха стихове за лазаруването, за Цветница, за Възкресение Христово.

Възпитаниците на школото получиха подаръци от Държавната агенция за българите в чужбина и Асоциация на българите в Тарагона „България“ – книги на български език.

Друг голям подарък за всички беше изпратен от педагогическия колектив и учениците от начален курс на Шесто основно училище „Любен Каравелов“ град Пазарджик. Подарък, който в чужбина е най-ценен – 62 книжки с детски приказки и произведения за деца. Най-силно впечатление обаче предизвика „Малка книжка за приятелството“, създадена от децата участници в клуб „Рицари на книгата“. Децата от Тарагона прочетоха стиховете, посветени на Великденските празници, сътворени от техните връстници от Пазарджик.

Изразяваме нашата дълбока благодарност и признателност за положения труд и вниманието, което ни оказаха педагозите от училище „Любен Каравелов“. В Пазарджик има достойни учители, които не само обучават, но и възпитават децата в родолюбие, добросърдечие и съпричастност към делото за съхранение на българския дух.

Искаме да изкажем специални благодарности на госпожа Илкова, госпожа Цанева и на госпожа Кръстанка Павлова за труда, който са положили за организиране и събиране на книжките и за чудесния подарък „Малка книжка за приятелството“.

За нас, които живеем зад граница, всяка дарителска акция е дело с огромно значение. Благодарение на такива благородни жестове българчетата научават, че родината не е някаква далечна абстракция, а живи хора, които мислят за тях и ги подкрепят в трудния път за съхранение на националните корени в една инородна среда.

Великденските празници в Тарагона, хубавите изненади и новите стъпки по пътя на сплотяване на българската общност тук  доказват, че чудеса стават не само на Коледа.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Зайо Байо коментира на 2 май, 2011 г., 18:52 ч.

    Колко хубаво, че в чужбина се празнуват празниците, които носят културната идентичност! ;-))