Директорът на Първа английска: „Успехи се постигат с труд и амбиция“

24 май, 2011 00:20 | Афиш, Гост, Средно образование | 7 коментара

Директорът на Първа английска: „Успехи се постигат с труд и амбиция“

В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, се свързахме с директора на Първа английска езикова гимназия (І АЕГ) в София – г-жа Нели Петрова. Освен, че е директор на училището, г-жа Петрова е възпитаник на гимназията и преподавател по география. Ето какво ни разказа тя за една от най-елитните софийски гимназии в специално празнично интервю, непосредствено преди тазгодишните изпитите на седмокласниците.

– Колко кандидат-гимназисти ще бъдат приети наесен, г-жо Петрова? Ще останат ли квотите за гимназията и одобрявате ли предложението на министър Игнатов за премахване им?

– През последните години приемаме по 7 паралелки с по 28 ученици по държавен план-приемр, т.е. 196 ученици общо. В гимназиалната степен на обучение е добре да се запазят квотите за девойки и младежи, тъй като се формира по-благоприятен и по-балансиран психоклимат в паралелките. Ние държим на квотите и сме ги запазили. Приемът и за 2011/2012 учебна година ще е 50% девойки и 50% младежи. Добре е всяко училище да взима предвид специфичните си особености и така да дава заявка за своя план-прием.

– Каква е причината І АЕГ да е толкова дълги години едно от най-престижните и желани училища?

– Английската гимназия винаги е била и ще продължава да бъде водещо училище в системата на българското образование с високото качество на подготовка, както по различни чужди езици, така и по всички други учебни предмети. В гимназията освен първия чужд език – английски,се изучават немски, френски, испански, руски като втори чужди езици и като възможност за трети чужд език. От няколко години се изучава като свободноизбираема форма и китайски език. От следващата учебна година ще се въведе и италиански език под същата форма с тенденция за по-нататъшно развитие. Почти всички учебни предмети – физика, химия, история, география, биология се преподават на английски език. През изминалата учебна година въведохме и предметите от филсофския цикъл да се преподават на езика. Според Европейската езикова рамка нивото на английски език на завършващите е С1-С2, а на вторите чужди езици – В2.

– Какви са целите и приоритетите на гимназията?

– Целите и приоритетите на училището са свързани с високата мотивация на учениците, високия професионализъм на учителите и непрекъснатата им квалификация, добрата съвместна работа с Училищното настоятелство, успешния мениджмънт на гимназията. Първа АЕГ е едно от малкото училища в страната, което може да се похвали с изключително богата палитра от извънкласни дейности – духов оркестър, мажоретен състав, вокална група, няколко танцови състава, спортни секции, шахмат и много клубове : „ООН – Юнеско“, „Дебати“, „ Интеракт“, „Червен кръст“, “People to people” , дизайнерска секция и други.

– Запазва ли Първа английска високия си бал? Какъв е той в момента спрямо другите елитни езикови гимназии? По колко човека се борят за едно място?

– Балът за влизане в гимназията е един от най-високите в страната. При максимален бал 36.00 нашите ученици влизат с не по-нисък от 33.00-34.00. Разбира се всяка година е различна, но за едно място винаги се борят минимум 5-6 кандидати.

– А какъв е средният успех на гимназията?

– Средният успех е почти винаги около 5.50.

– Какво мислите по въпроса за гимназиалния туризъм? Има ли такива случаи при Вас?

– Смятам, че учениците трябва да учат там, където са приети. Много е важно младежите да са близо до своите родители, защото без добър родителски контрол няма успешни резултати. Преместването на ученици е регламентирано от закона и при обективни причини това би могло да се случи. При нас обикновено има надпланов прием на ученици, чиито родители се завръщат от чужбина или са чужди граждани. Приемането на такива ученици става само при необходимите разрешения, документи и съответствие на учебните планове. В гимназията се обучават доста ученици от различни националности и тази година през месец март проведохме „ Ден на майчиния език.“

– Преди години приемът след 7 клас беше различен. Пишеха се съчинения разсъждения, а не преразкази. Одобрявате ли новия формат на изпита?

– Новият формат е по-близък до съвременния ученик. Сегашните ученици мислят по-бързо, по–лесно работят с тестовата форма, бързо анализират поднесения материал, свикнали са на по-голяма самостоятелност. Хубаво е, че се запази и писането на текст под различна форма, което може да покаже езиковата култура на ученика. Този компонент, както и при ДЗИ (Държавните зрелостни изпити – бел.а.) трябва да се запази и в бъдеще, защото отразява знания, умения и писмена реч.

–Според Вас подготовката в училище достатъчна ли е, за да се подготвят учениците за матурите и каква е причината много зрелостници да посещават допълнително частни уроци?

– В различните училища подготовката е различна. При нас тя е достатъчна. Доказателство за това са високите резултати както по български език и литература-за миналата година 5.70 среден успех, така и по английски език – 5.80 . Най-масовото желание при нас за втори ДЗИ е английският език, което е напълно логично.
Общо за всички училища бих казала, че ако учениците желаят да учат, имат мотивацията, спокойно могат да се подготвят и без никакви частни уроци за матурите. Матурите са изпити върху наученото през гимназиалната степен в училище.

– Работите ли по някакви международни проекти?

– От години това е приоритет за гимназията. Имаме много проектна дейност – по ЕСФ, по програма „Коменски“, „Модел на Европейския парламент“ – участваме всяка година, двустранни проекти с Дания, Италия, Македония, Чехия . В момента завършваме проект с Екобулпакт във връзка с опазване на околната среда. Проектната ни дейност непрекъснато се обновява в търсене на нови партньорства и нови идеи.

– Какво ще посъветвате и ще пожелаете на настоящите и бъдещите ученици на Първа английска?

– Никога да не забравят, че хубавите и успешни неща се постигат с много труд, отговорност, амбиция и непрекъснато творчество. Тези възможности им се дават в Първа АЕГ! В навечерието на 24-ти май пожелавам на моите колеги здраве, лично щастие, много нови идеи и да са все така отдадени на работата.
Пожелаваме си всички и така очакваното разширение на сградата на Първа АЕГ да стане факт през следващата учебна година, защото нашите ученици и учители го заслужават!

Първа английска е сред най-старите езикови гимназия в София. През тази година училището навършва 53 години. Тя е създадена като наследник на английския отдел на Американския колеж в Ловеч. През 1978г. І АЕГ става първото българско училище в асоциация с ЮНЕСКО.

Христо Лазаров

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. Захарина коментира на 24 май, 2011 г., 11:26 ч.

  Уфф, тази превзе медииде днес. Като порасна, и аз ще стана директор на 1 АЕГ, само се тупа в гърдите какво прекрасно училище е 1 АЕГ, а лежи на стара слава…

 2. Луиза коментира на 24 май, 2011 г., 11:37 ч.

  Пърав АЕГ е THE BEST!!!

 3. Мони коментира на 24 май, 2011 г., 11:38 ч.

  Tam uchat nai gotinite hora!!!

 4. Eida коментира на 24 май, 2011 г., 11:42 ч.

  Е как, щом психоклимътът в паралеклите им е балансиран :Р :Р :Р

 5. Шуши коментира на 24 май, 2011 г., 12:03 ч.

  В Английската и китайски се учел, брех… и аз най-тържествено пожелавам на преподавателския екип да са „все така отдадени на работата си“, продължавайте в същия дух и скоро децата ще ви преподават, защото много от учениците са по-умни от тях 😛

 6. Хмм... коментира на 24 май, 2011 г., 18:51 ч.

  Първа английска е едно от най-яките училища! Казвам го не само от личен опит (завършил съм я), но и от страничните ми наблюдения върху другите гимназии. Естествено, че няма как да се сравнява с това, което е била в миналото, но същото важи за всички останали гимназии. Първа АЕГ е един много добър избор и ако искаш, можеш да научиш много там! =)

 7. Милена Стефанова коментира на 26 юни, 2011 г., 17:02 ч.

  Понякога успехи се постигат и с парите на тати или на бати. Или пък не се постигат.