Министри и ректори се срещнаха, за да обсъдят висшето образование

7 юни, 2011 14:59 | Висше образование | Няма коментари

Министри и ректори се срещнаха, за да обсъдят висшето образование

Дискусият за Закона за висшето образование се проведе в Министерски съвет. На общественото обсъждане присъства премиера Бойко Борисов, ректори, членове на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание и др.

Престижът идва от вас, ние трябва да създадем условията, каза Борисов. Висшите училища в България при приемането на студенти сами да признават документите за предходно образование, като ползват информацията, която подава националният център, гласят част от промените. Освен това – да се даде право на университетите да се сдружават с институции в страната и чужбина на принципа на франчайзинга.

Промените в закона срещнаха одобрение от ректори на държавни и частни университети. Проф. Стоян Денчев, ректор на СВУБИТ, поиска Съветът на ректорите да има повече правомощия, да бъде помощник на министерството, да има сграда, в която ректорите да се събират. Законите се правят за вас, давайте го като текст, отговори премиерът Бойко Борисов.

Просветният министър Сергей Игнатов представи най-важните промени, тенденциите и предизвикателствата в сектора. Според него периодът 2015-2020 г. ще бъде най-тежкият заради ефекта на ниската раждаемост в предишни години. Има опасност капацитетът на някои висши училища да не бъде запълнен, съобщи той. Промените предвиждат възможности за привличане на повече чуждестранни студенти, възможности за сдружаване на университети и други форми на партньорство с чуждестранни висши училища. Ще бъде предоставено правото на самите образователни институции да признават дипломите за средно образование и при нужда ще ползват информацията от професионалния център към МОМН.

Предвижда се и да бъде премахнато ограничението за таксите в платеното обучение. Финансовият министър Симеон Дянков изтъкна важността на образованието и квалифицираната работна ръка за притока на чуждестранни инвестиции. По думите му привличането на чуждестранни студенти също е начин за привличане на чуждестранни инвестиции

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата