И.Илчев: Това, което се случва последните дни, е заради липса на качествено образование

29 септември, 2011 13:43 | Висше образование | 1 коментар

И.Илчев: Това, което се случва последните дни, е заради липса на качествено образование

„Събитията от последните дни са следствие от липса на качествено образование, според проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. „Сурогатното образование, ражда сурогатна култура”, констатира той по време на откриването на новата академична година в Аулата на Aлма Матер

„В следващия месец ни предстои да чуем как всички кандидати за слава ще се кълнат в образованието и науката, но това, което се случва в страната, е същото, което става във висшето образование – сещаме се за решителни мерки едва, когато ситуацията е такава. Софийският университет рядко се е съгласявал с нашите управници, не от инат, а защото е искал вие да получите това, което заслужавате. В Европа едва ли има друга страна, в която се отделят толкова малко пари за висше образование”, допълни проф, Илчев.

Ректорът поздрави първокурсниците, но поясни, че правото на някои от тях да се наричат студенти на Софийския университет е дадено в аванс – къде заради демографска криза, къде заради отлива на студенти от България.

„Спорете без страх от оценки или присмех” призова той студентите и раздаде книжките на лауреатите от олимпиади.

След церемонията, министър Сергей Игнатов заяви пред журналисти, че тази година педагогическите специалности ще бъдат финансирани с приоритет, защото учителите имат нужда да бъдат подкрепени. „Правителството има намерения да отдели повече пари за висшето образование, но това ще зависи пряко от бюджета на страната”, уточни той.

Косара Белниколова
Снимка: авторът

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. горд българин коментира на 29 септември, 2011 г., 14:17 ч.

    Правилно! Нацията все повече затъпява и това избива все повече с всеки изминал ден!