Национална кампания „Бъди грамотен“

16 октомври, 2011 22:48 | Бъди грамотен | 5 коментара

Национална кампания „Бъди грамотен“

От 2009 година Академика БГ организира Националната кампания „Бъди грамотен“. Идеята е да утвърдим грамотността като престижно умение. За целта правим тестове, съобразени с възрастта на участниците. Тези, които се справят без грешка, получават награди и грамоти.

Това е напълно иновативен подход. Преди „Бъди грамотен“ в България не са давани награди за правилно писане. При реализацията на проекта поддържаме изцяло позитивен тон, защото знаем, че проблемите се решават с градивен подход и реални действия.

Елементи на шоу и игра правят тестовете забавни и интересни. За най-малките познаването на правилната дума е увлекателно занимание, в което те влагат състезателен дух.

Организирали сме над 130 прояви, в които са се включили 38 000 души – ученици, студенти и възрастни. Раздали сме стотици награди. Реализираме и прояви на открито, в които всеки може бързо да провери своя правопис и да получи безплатна консултация.

Така наречените правописни маратони се провеждат в цялата страна. В правописна надпревара са участвали деца срещу родители, момичета срещу момчета, представители на едно училище срещу друго, студенти от УНСС срещу Софийския университет, студентите от Техническия университет се справиха също отлично.

Централни и регионални медии активно отразяват кампанията от самото начало. Популярността й проличава и при търсене за „Бъди грамотен“ в Google, което дава близо 100 000 резултата.

В специалната категория „Бъди грамотен“ в Образователния портал Академика БГ може да се проследи пълната история на проекта и интереса към него.

МОН подкрепя кампанията, без да я финансира. Проявите се реализират с помощта на спонсори и чрез собствено финансиране от страна на Академика БГ.

С подкрепата на  М-Тел се осъществиха 60 училищни състезания по правилно писане и първият правописен маратон в София. Наши партньори станаха издателствата „Анубис“, „Булвест“, „Фют“, „Колибри“ и „Контекст“. Каузата подкрепиха компаниите Риск Инженеринг, Мтел, Евро Ферт, Челопеч Майнинг, АЕЦ „Козлодуй“, „Контур Глобал Марица Изток 3“, „Мини Марица-изток“ ЕАД, както и редица общини, сред които София, Пловдив, Стара Загора, Раднево, Димитровград, Добрич и Шумен. Стотици учители, директори и родители участват в реализирането на нашата инициатива, за което им благодарим.

Вярваме, че „Бъди грамотен“ е кауза, която си струва. Работим по нея целогодишно и ще се радваме да открием нови съмишленици.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. Маги Панагонова коментира на 28 декември, 2011 г., 16:08 ч.

  А кога в София ще се проведе състезанието през 2011/2012 учебна година?
  Благодаря.

 2. Евелина Гечева коментира на 28 декември, 2011 г., 17:12 ч.

  Надяваме се през май или юни да е една от проявите, а за Деня на грамотността – 8. септември, със сигурност ще имаме тестване на открито. Следете нашия сайт, защото междувременно може да организираме състезание за студенти или за журналисти.

 3. Маги Панагонова коментира на 28 декември, 2011 г., 17:21 ч.

  По-скоро ме интересува състезанието по училищата в София…

 4. Маги Панагонова коментира на 12 януари, 2012 г., 11:02 ч.

  Здравейте,
  Ще има ли състезание по училищата в София?

 5. Евелина Гечева коментира на 12 януари, 2012 г., 13:05 ч.

  Госпожо Панагонова, моля да оставите телефон, на който да се свържем с Вас, за да Ви отговорим на въпроса.
  С уважение,
  Евелина Гечева
  Управител на Академика БГ