Западни университети се борят за български студенти на изложение „Световно образование”

8 октомври, 2011 10:00 | Висше образование, Денят, Учебни Заведения | Няма коментари

Западни университети се борят за български студенти на изложение „Световно образование”

Рекорден брой чуждестранни университети ще се опитат да привлекат български студенти на юбилейното 20-то изложение на проекта „Световно образование“. В София, тази година то се провежда на 8 и 9 октомври в хотел „Хилтън”, а участие в него ще вземат представители на 52 западни топ-университета от 9 държави. Изложението се провежда в общо шест български града, за да помогне на кандидат-студентите и техните родители да направят своя избор между 2000 и 3000 специалности в различни научни области.

Висшите училища са от САЩ, Холандия, Великобритания, Швейцария, Испания, Италия, Норвегия, Дания и Гърция. С изложението те ще стартират кандидат-студентската кампания за прием на българи, за учебната 2012-2013 г. Водещи държавни британски университети за първи път ще обявят новите си такси за обучение, след одобрението им от Британската служба за равен достъп до образование. Към момента тя определя таван на таксите от 9000 британски лири.

„Новите такси ще окажат влияние върху приема на студенти и в други европейски държави, заради очакваното пренасочване на част от кандидатите към страни като Уелс, където цената се запазва 3 450 паунда и Шотландия, където обучението е безплатно, но местата са ограничени“, коментира Ирина Христова, координатор на проекта.

Въпреки новите такси, организаторите не очакват отлив от обучението в Англия, заради запазения механизъм за студентски кредити, който покрива изцяло таксата за обучение и позволява на студентите да стартират следването си с 800 паунда средномесечна издръжка за живот.

Изложението представя и 15 водещи холандски университета, сред които Хага, Вагенинген, Маастрихт и Грьонинген. „Световно образование” ще предложи и безплатен прием за всички университети в Холандия преди старта на холандската централизирана система за прием, подаването на документи през която ще се извършва срещу 50 и 100 евро.

Посетителите ще се информират как да кандидатстват за студентски кредит в Холандия и Великобритания и кои специалности могат да изучават на английски език в други страни. За първи път в България се представя и Американският университет в Солун, който ще отпусне стипендия в размер на 85% от таксата за обучение.

Безплатни консултации за избор на специалност, университет и езикова подготовка с Кеймбридж-сертификати са друга част от акцентите на форума.

Поради големия брой посетители и важността на информацията, след гостуването си в София на 8 и 9 октомври, изложението ще се проведе и в още няколко български града. Единствено в столицата обаче посетителите ще имат възможността да се срещнат с представители на всички участващи университети. В останалите градове ще участват ограничен брой висши училища. Те са: Пловдив (11 октомври), Варна (13 октомври), Велико Търново (15 октомври) и Русе (16 октомври). Изложението вече гостува в Бургас на 1 октомври. Повече информация можете да намерите и в сайта на „Световно образование”.

Снимка 1: Cambridge University, England
Снимка 2: Plymouth University, England – didbygraham/flickr

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата