Джеймс Уорлик: „Разходите за образование са инвестиция за по-добър живот”

26 ноември, 2011 18:05 | Гост, Денят | 2 коментара

Джеймс Уорлик: „Разходите за образование са инвестиция за по-добър живот”

Н. Пр. Джеймс Уорлик е посланик на САЩ в България от януари 2010г. Негов предшественик бе адашът му Джеймс Пардю. Жена му Мери Уорлик пък е американски посланик в съседна Сърбия. Джеймс Уорлик има над 20-годишна кариера като дипломат с доста широк профил. Освен генерален консул в Москва е бил и в страни от Европа, Южна и Югоизточна Азия, както и в Близкия изток (Ирак).

Вижте какво разказа той в интервю за Академика БГ/akademika.bg относно редица интересни въпроси, сред които взаимоотношенията между България и САЩ, образователната ни система и отминалите избори.


– Ваше Превъзходителство, какви са по-важните аспекти в сътрудничеството между България и САЩ?

Отношенията между САЩ и България се основават на взаимно уважение, общи цели и еднакви ценности. Ние очакваме да продължим да развиваме тези отношения въз основа на много въпроси от взаимен интерес, като се обърне специално внимание на реформите по отношение на върховенството на закона, сътрудничеството ни в сферата на отбраната и международната сигурност, включително ангажимента на България в Афганистан, и на усилията ни да продължим конкретните стъпки за постигане на независимостта на България в енергийните доставки. Нашите двустранни отношения и сътрудничество никога не са били по-силни.

– Как се финансират образованието и науката в САЩ и доколко се инвестира в тях? Какъв процент от Брутния вътрешен продукт на страната Ви отива за образование и наука?

Днес повечето научни изследвания се финансират с правителствени субсидии, от компании, занимаващи се с развойна дейност и проучвания, и от неправителствени организации. Американското общество финансира науката косвено посредством данъците, които плащаме, продуктите и услугите, които ползваме от частните компании, и даренията, които правим. По подобен начин се финансира образованието – чрез правителствени субсидии, такси за обучение, филантропска дейност и данъци. САЩ отделят приблизително 3% от своя БВП за наука и 6.1 % – за образование. Тези проценти варират от година на година.

– Отразяват ли се световните финансови и икономически проблеми върху образователния и научния сектор в САЩ?

Разбира се. Както ограничаваме личните си разходи, така се ограничават и възможностите за финансиране във всички области, не само в науката и образованието. Но управляващите в Америка на всички нива разбират, че разходите за наука и образование са инвестиция в бъдещия просперитет, в иновативните идеи и в подобряването на живота на гражданите.

– Разкажете ни за образователната система в Щатите. С какво се различава от тази в България? Какво мислите за образованието в нашата страна?

Мисля, че едно от големите предимства на висшето образование в САЩ е неговата гъвкавост в рамките на цялата образователна система. Когато се кандидатства в европейски университети, кандидат-студентите трябва да са наясно каква специалност искат да учат и да имат някаква представа за бъдещата си професионална кариера. Това е доста трудно решение, за да бъде взето от толкова млади хора. В САЩ студентите имат възможност да изберат специалността си след първата и дори след втората година от следването. Тази свобода дава възможност на студентите да изберат такива предмети, които отговарят на специфичните им интереси и които ще допринесат в най-голяма степен за професионалната им реализация.

Освен това университетите активно се конкурират за привличане на студенти, което ги кара да правят постоянно преоценка на преподаването и да го подобряват непрекъснато, като предлагат най-добрите учебни програми, най-добрите преподаватели и най-добрите условия за обучение.

Българските университети преминават през един период на трансформация към западно ориентиран модел на финансиране, с по-конкурентни стипендии и по-голяма подкрепа от бивши възпитаници на университета и от различни фондации. Въпреки скорошните бюджетни съкращения за образованието в България, университетите в страната продължават да произвеждат много впечатляващи кадри, абсолвенти с разкрепостено и креативно мислене, и с отличен английски.

– Кои са водещите университети в САЩ, които се предпочитат от студентите?

Веднага ми идват наум университетите от т.нар. „Бръшлянова лига”, включително и „Станфорд”- моят университет – но най-добрият университет за един студент не е непременно най-добрият университет за друг студент. Студентите трябва да вземат под внимание не само най-престижните университети. Много частни и щатски университети дават забележително добра подготовка и студентите трябва да изберат онзи университет, който отговаря най-добре на предпочитаната специалност, района, големината и социалния живот в университета. В САЩ има също и технически училища, и сравнително евтини местни колежи, и обучението в тях често помага на студентите да продължат впоследствие образованието си в традиционните университети.

Аз бих препоръчал на българските студенти, които проявяват интерес към образование в САЩ, да се свържат с Комисията „Фулбрайт”, която предоставя безплатни консултации, с цел да се помогне на кандидатите да се ориентират в многото различни възможности и да изберат онова учебно заведение, което отговаря най-добре на интересите им.

– Според Вас световната финансова криза застрашава ли съществуването на Европейския съюз?

Ще Ви цитирам какво каза президентът Барак Обама на последната среща на Г-20: „Нашите европейски партньори положиха основата, на която да се изгражда, и тя притежава всички елементи, необходими да бъде постигнат успех: надеждна защитна стена , която да предотврати разрастването на кризата; укрепване на европейските банки; очертаване на устойчив път за Гърция; и преодоляване на структурните проблеми, които са в основата на настоящата криза”.

– Мислите ли, че България е готова да стане част от Шенгенското пространство?

Знам, че България направи огромни усилия да удовлетвори изискванията за членство в Шенген, но в крайна сметка окончателното решение ще бъде взето от страните-членки на ЕС.

– Наскоро Съединените щати преустановиха изплащането на вноската си в ЮНЕСКО, след като агенцията за образование и култура на ООН прие Палестина за свой пълноправен член. Какви са мотивите зад това решение?

Решението на страните-членки на ЮНЕСКО да приемат Палестина за член на организацията подкопават нашата обща цел за постигане на справедлив, широкообхватен и траен мир в Близкия изток. САЩ остават непоклатими в подкрепата си за независима и суверенна палестинска държава, но такава държава може да се създаде само посредством преки разговори между израелци и палестинци. САЩ остават също и силно ангажирани в едно силно многостранно взаимодействие в системата на ООН. Приемането на Палестина за член на ЮНЕСКО обаче даде ход на отдавна съществуващи законови ограничения, които задължават САЩ да преустанови плащането на вноските си към ЮНЕСКО.

– Как вървят проверките за установяване на наличието на шистов газ в България? Кога се очаква да започнат сондажите и колко време ще продължат те?

Правителството продължава да работи със заинтересованите компании, за да започне процесът на проучвания за наличието на шистов газ. Цялостният процес от началото на проучванията до евентуалния същински добив на шистов газ, който зависи от резултатите от проучванията, може да отнеме години и България е все още в много начална фаза.

Ако наистина има съществени запаси от шистов газ в България, то страната ще има голяма полза от развитието на собствените си енергийни ресурси. Освен че ще даде на България повече възможности и най-вероятно ще намали цената на газа за българските потребители. Разработването на собствените ресурси ще създаде хиляди добре платени работни места за българите и ще донесе в националния и местните бюджети повече средства от данъци и такси.

– Какво мислите за изборите, които се проведоха тази година у нас?

От съществено значение е българските граждани да имат доверие в изборите. В страната дойдоха наблюдатели от ОССЕ, които имат голям опит с наблюдение на избори. Те казаха, че при провеждането на изборите са били зачетени основните свободи, но също така отбелязаха, че е необходимо да се обърне внимание на твърденията за купуване на гласове и сплашване. При всички избори е важно съмненията за нередности да бъдат щателно разследвани. Иначе хората ще загубят доверие в демократичния процес.

– Колко приблизително са американците България?

Според нас те са около 3000. Това включва туристите, както и други краткосрочни посетители на страната ви. Има и около 1300 американци, които дългосрочно живеят в страната.

– С какво е най-известна България в САЩ?

Като представител не само на американския президент в България, а и на обикновените американци, смятам за свое задължение да осъществявам активни контакти с българи от всички сфери на живота, да споделям с вас какво означава да си американец и да се опитвам да науча повече за живота ви. Дълбоко съм убеден, че именно тези междучовешки отношения ще подпомогнат процъфтяването на българо-американските връзки. Затова аз посвещавам голяма част от времето си на пътувания във вашата удивително разнообразна и богата страна, срещам се с местни общности, участвам в местни фестивали и посещавам древни археологически обекти. В процеса на обогатяване на знанията си за българската история, култура и музикални традиции аз все повече се уверявам, че България е едно скрито съкровище, което ще бъде посещавано от все повече американци през идващите години.

– Какво не знаят българите за САЩ?

За съжаление много хора си мислят, че Америка е само това, което виждат в холивудските филми. В действителност ние сме една от най-разнородните страни в света – една съвкупност от хора, някои от които са представители на семейства, имигрирали преди много години, докато други са съвсем нови имигранти. Като пътуваш от Източния до Западния бряг, от Север на Юг, е трудно да повярваш, че тази страна може да съдържа такова многообразие на различни природни пейзажи, културни традиции и кухни. Но в края на краищата това, което обединява всички американци, е нашата обща вяра във фундаменталните права, които основателите на нацията са записали в Конституцията ни. Бих искал да поканя всички българи да посетят Съединените щати, не само Лос Анджелис или Ню Йорк, а и други големи градове и щати, за да усетят какво представлява наистина Америка.

Христо Лазаров
Снимка: Посолство на САЩ в България

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Милото коментира на 26 ноември, 2011 г., 18:34 ч.

    От шистовия газ голяма полза ще имаме друг път! Голяма полза ще имате вие… Ние ще получим един голям…проблем, ако и при нас стане както и на други места, където оперират Шеврон. Ок, искате да ограничите руснаците, ама това означава ли, че трябва да ни изтровите тука всички, с тия стотици химикали дето се изстрелват към скалите, за да се добие тоя шистов газ… Ще ни унищожите и водата и почвата и всичко 😡 :X 😡 :(

    Иначе хубаво интервю, браво, ама трябва малко повече да го натискате по този въпрос, щото нещата са сериозни…

  2. ники коментира на 28 ноември, 2011 г., 13:05 ч.

    Уорлик е един лъжец и лобист