Проф. Марин Христов: Университетите трябва да се намалят наполовина

5 ноември, 2011 15:41 | Висше образование | 1 коментар

Проф. Марин Христов: Университетите трябва да се намалят наполовина

„Университетите трябва да се намалят наполовина”. Това заяви новоизбраният ректор на Техническия университет – София, проф. Марин Христов. Отговорът беше след въпрос на АкадемиккаБГ/akademika.bg какво е най-важно за реформата във висшето образование. „В момента има битка между държавните и частните университети – трябва да се намери начин за тяхното обединение.”. Той допълни, че е важно е и да се увеличи мотивация на преподавателите и студентите да вършат дейностите, за които са в университета. „В момента, моето наблюдение е, че тя липсва.”, уточни той.

По повод предложението за назначаване на финансов директор във вузовете, което беше част от въпроса, проф. Христов, коментира: „като ректор не мога да си представя, че на тази маса, с колегите ще вземем решение за откриване на две нови специалности, например, като не знам зад тях колко пари се крият и да оставим работата на финансовия директор. Ако имахме регламентиран стандарт кое колко струва и как става – тогава можеше да стане. В момента нещата са много разтегнати и това не е добро решение.”

По време на пресконференцията по повод 66 години ТУ-София, проф. Христов представи приоритетите на учебните заведения за тази година. Някои от тях са увеличаване на работата на студенти в научноизследователски проект и въвеждането на нова информационна система.

-Проф. Христов, беше ли оспорвана битката за ректор на Техническия университет?

-Да беше оспорвана, но не смятам, че имаше проблеми. Предният път имаше шестима кандидати, сега са четирима.

-Какво мислите за рейтинговата система?

-Поддържам я. Добра, или лоша, може да спорим как да се подобри. Във всеки случай трябва да има такава система. Тя трябва да представлява допълнителен подтик университетите а се представят по-добре. Категорично може да бъде , както база за финансиране, така и за прием на студенти. ТУ-София взе допълнително към 1млн лв. за някои наши направление, които са на първо място. Това стана чрез специално постановление.

-Колко чуждестранни студенти учат при Вас и какви са най-предпочитаните специалности от тях?

-Грубо са към 800 човека. Най-предпочитани са тези, свързани с компютърните технологии. Най-голям брой са от Турция и Гърция. Оттам идва голяма част от проходите ни.

Косара Белниколова
Снимка: Авторът

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. мъри коментира на 3 ноември, 2011 г., 16:05 ч.

    Ама естествено, че трябва да се намалят! Това нашето никъде го няма!