СУ ще избира своя нов Ректор

16 ноември, 2011 20:08 | Висше образование | 1 коментар

СУ ще избира своя нов Ректор

Софийски университет „Св.Климент Охридски” ще избере своя Ректор за следващите четири години.Той ще бъде избран на заседание от Общото събрание на Университета.

Церемонията за избора ще започне в 9 и 30 сутринта и не е ясно кога ще приключи.

Изборите обещават изненади до последния момент. От новия ректор на СУ до голяма степен ще зависи как ще се разпредели държавната субсидия, какво финансиране ще получава по международни програми и проекти и не на последно място – какъв е имиджът на Алма Матер в обществото. Четиримата кандидати имат различна визия как ще изпълнят тези основни задачи, които стоят пред всеки ректор.

Изборът на ректор на СУ ще бъде интригуващ и по още една причина – кандидатури могат да се издигат и в последния момент, по време на заседанието на Общото събрание. Това поставя в неравнопоставено положение кандидатите, но пък представлението ще бъде гарантирано интригуващо.

Ректорът ще бъде избран от Общото събрание, което се състои от 400 души. От тях гласовете на хабилитираните преподаватели са 280, а на студентите – 52.

Кандидатите са четирима:

Научната област на проф. дин Иван Илчев е Нова история на балканските народи, а учебните дисциплини, които преподава са Нова история на балканските народи, Балкански взаимоотношения в края на XIX и началото на XX в., История и теория на пропагандата. Роден на 25 юни 1953г. в София, завършва средното си образование в 114 гимназия с преподаване на английски език, след което продължава образованието си в СУ „Св. Климент Охридски” в специалност История.

Проф. дфн. Валери Стефанов е следващият кандидат-ректор за Софийския университет. Той е роден през 1958г. в гр. Дупница, а средното си образование завършва в Политехническа гимназия и продължава в СУ „Св. Климент Охридски” в специалност Българска филология. През 2001г. става доктор на филологическите науки с докторат на тема „Човекът в словото. Проблематизации на идентичността в българската литература”.

Третият кандидат за ректор на Висшето учебно заведение е проф. д-р Божидар Ангелов, който е роден на 4 септември 1954г. в гр. София. През 1972г. завършва средното си образование в 22 гимназия „Г.С. Раковски”, а висшето си образование продължава в СУ „Св. Климент Охридски” във Философския факултет, специалност Педагогика.

Последният кандидат е проф. д-р Петър Славейков, роден в гр. Шумен през 1956г. Той завършва средното си образование в 32-ра СПГ в гр. София, притежава степен Магистър по Право във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Магистър по география и история в СУ „Св. Климент Охридски”.

Снимка: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. ПР коментира на 16 ноември, 2011 г., 23:04 ч.

    то новото ще е като старото, нещата няма да се променят