България е на първо място по затъпяване на младежите

14 януари, 2012 21:06 | Висше образование, Денят, Средно образование | 8 коментара

България е на първо място по затъпяване на младежите

България е на първо място в европейската класация на затъпяващите деца и младежи. То ни е присъдено от Европейската фондация за подобряване качеството на живот, съобщава „Дойче веле”.

Страната ни „заслужи” този позорен приз, тъй като близо 22% от младежите на възраст между 15 и 24 години нито имат образование, нито се стараят да придобият някаква квалификация, нито работят. Изследването показва още, че категорията на хора без никакви перспективи в България е двойно по-голяма от средния показател за ЕС.

В коментара си за „Дойче веле”, Еми Барух посочва, че хората без никакви перспективи в България са нещо като “пожертваните деца на прехода”: момчета и момичета, които растат в конфликтна зависимост от своите родители и опасна подчиняемост на улицата. Те се шляят и тъгуват в непропускливата среда на собствената си изолация, неспособни са да оцеляват самостоятелно и подражават на пошлите модели на успели хора, които ни се натрапват в медиите.

Челното място в европейската класация на затъпяващите млади хора означава отстъпление от основополагащите принципи, записани във Всеобщата декларация за правата на човека – като право на просвета и образование и право на достоен живот. Този резултат е и диагноза за състоянието на българската демокрация, която е все по-уродливо отстранена от потребностите на “демоса” и все по-бездарно размазана около мегаломанията на политическия елит.

Доста тревожни са и изнесените неотдавна данни за базисните знания на младежите, които постъпват в университетите. Ужасяващата им неграмотност е в основата на една спорна идея – да се въведе задължително обучение по правопис за първокурсници. Въпросът е как да бъде вменено на автономното висше учебно заведение да прави това, което училището е пропуснало в продължение на 12 години!

И така… През 2012 година осъмваме безутешно изгубени по пътища, които не водят на никъде, заобиколени от безпросветното безгрижие на 15-20-годишни момчета и момичета, които приемат паразитирането за нормален начин на живот, и на други хора, които приемат това за несъществена подробност от битието на съвременна България.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. uollie коментира на 14 януари, 2012 г., 21:51 ч.

    А къде е проблемът? Училище? Университет?

  2. Пафката коментира на 14 януари, 2012 г., 22:21 ч.

    Проблемът е комплексен! Ноо, както казва и Милото, на държавата не й трябват умни хора. Политиците искат да сте глупави, прости и неграмотни, за да не разбирате какво се случва и да си правят каквото си искат… Тъжно е, но не пречи да си различен, стига да искаш.

  3. Дядо Коледа коментира на 15 януари, 2012 г., 19:12 ч.

    Дойче веле провежда антибългарска политика.

  4. elmo коментира на 18 януари, 2012 г., 12:40 ч.

    Доста странно. Аз съм в тази възрастова група и не познаввам някой, който да не желае да получи висше образование, някой, който да не си намери работа тази година и да изкарва сам парите.Единствения човек, който доброволно се отказа от висше образование е с такава квалификация, че и без висше може да си намери чудесна работа. Не искам да обвинявам, но хората без образование….не са ли с конкретни етнически характеристики, които освен да обуславят цвета на кожата им, в крайна сметка определят и определен модел на поведение, свързан именно с паразитен начин на живот. И да, техния начинна живот се поддържа точно от държавата- висока разждаемост и наивни гласоподаватели. Какво по-хубаво за политиците

  5. Аз коментира на 19 януари, 2012 г., 02:17 ч.

    Не може млад човек да си пише ИМЕТО с правописни грешки! Срамота е!!! И проблемът не е само в едните или само в другите – той е комплексен!! Но като за начало всичко се определя от средата на живот,защото има ли желание,има и начин!!! Искаш ли да си умен и да трупаш знания – ти го правиш!! Въпросът е,че никой от младите не мисли така. По-важни са чалготеките и многото пиене….и шапка на тояга! Тъжно…наистина тъжно :(

  6. Тони коментира на 19 януари, 2012 г., 08:23 ч.

    „А къде е проблемът? Училище? Университет?“

    ОБЩЕСТВО

  7. Георги Георгиев коментира на 18 април, 2012 г., 20:28 ч.

    Коренна промяна е нужна в България.Задавали ли сте си въпроса – Защо в мечтите на децата и не само на тях има силно присъствие на насилие,лесни пари,лесни мъже и жени,лъскав живот и т.н. … помислете добре! Нима остана нещо стойностно в медиите,нима ние не ги подтикваме към този начин на мислене,нима ние непозволяваме да се промиват тези нови мозъци,нима имаме добри новини всеки ден,нима имаме какво да покажем на децата си,нима не се обраха всички културни и археологични паметници и находки,нима имаме туризъм като в другите страни,нима имаме здравеопазване,нима имаме социална политика,нима имаме финансова стабилност,нима имаме полиция както трябва или съдилища,нима имаме правна система,или прокурори,имаме ли еднакви наказания за всички,нима имаме депутати както трябва да бъде,нима имаме парламент както трябва,нима имаме пътища,нима имаме транспорт както подобава,нима имаме нима гледаме стойностни филми,нима ходим на театър,нима се четат повече книги, нима младите хора слушат качествена музика,нима ги учим на морал,нима невиждаме на кого подръжават момичетата и на кого момчетата,нима останаха в България хората с повечко интелект и знания,нима всеки 2 -ри българин неиска да работи и живее в чужбина,изобщо какво ли имаме в България, а Бог ни е дарил с прекрасни дарове,минерални води,планини,реки,поля,море,пещери,природни феномени и всичко,което би могъл да иска всеки човек,но ние не го оценяваме а защо ли е така ?!! Нима ние не го позволяваме всичко това?!! Има много въпроси,които трябва да си зададем и нека не само си говорим помежду си и да си пишем във форумите а нека всички заедно направим така , че да променим този начин на живот и този начин на мислене на младите хора и децата, защото те са нашето бъдеще,представете си само какво бъдеше ни очаква със сегашния начин на мислене и копиране на известни „личности“ и какво ще е ако не се промени всичко в тази иначе малка но велика държава,дали помията,която се излива всеки ден няма да храни само прасетата а другите да ги няма, и ако недай Боже се случи така как ще се нарича България и изобщо що за кочина ще е нашата мила родина,къде е бъдещето на такава държава ?!!!

  8. гост коментира на 12 май, 2015 г., 07:33 ч.

    когато чалгата е държавна политика, затъпяването е най-естественото последствие.