СУ: в 91 от 100 специалности матурата ще служи за „вход“

26 януари, 2012 13:55 | Висше образование | 1 коментар

СУ: в 91 от 100 специалности матурата ще служи за „вход“

В 91 от 100-те специалности на Софийския университет „Св. Климент Охридски” оценките от държавния зрелостен изпит (матура) ще служат за „вход”, това стана ясно на пресконференция по повод предстоящата Кандидатстудентска кампания 2012/2013.

Ето кои са новите специалностите, за които оценките от ДЗИ служат за „вход“: Българска филология, История, Архивистика и документалистика, Етнология, Минало и съвремие на Югоизточна Европа, История и география, История и философия, География, Геология, Регионално развитие и политика, Туризъм.

Няма да се признават оценките от ДЗИ като конкурсни за специалностите: Право, Международни отношения; Археология; Славянска филология, Балканистика, Журналистика, Връзки с обществеността, Книгоиздаване, Медицина.

Друго важно нововъведение е връщането на устния изпит по журналистика.

На пресконференцията бяха оповестени и датите на най-масово посещаваните изпити:

1 април – български език и литература

8 април – математика

22 април – история

Скоро ще бъде известен графикът и за останалите изпити.

С решение на Правителството в близкия месец ще бъде определена бройката на местата за прием за всяка отделна специалност.

Идеята студентите-отличници да бъдат стимулирани с намаляване на семестриалната такса все още не е обсъждана, заявиха от СУ.

Подробна информация  за КСК 2012/2013 на СУ– график на изпитните сесии, подаване на документи и конкурсни изпити ще намерите тук.

Вяра Петрова

Снимка: Авторът

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Марина коментира на 3 февруари, 2012 г., 12:09 ч.

    91 от 100 специалности – ми то до няколко години сигурно ще е 100 от 100. Не съм много съгласна да се приема с матури, ама… както и да е.