Плазма, Крик и Мургаш ръководят висшето образование

19 март, 2012 03:20 | Висше образование | 4 коментара

Плазма, Крик и Мургаш ръководят висшето образование

Плазма, Крик и Мургаш ръководят висшето образование в България. Такава се оказа ситуацията, след като Комисията по досиетата изнесе резултатите от проверката за агентурно минало на лица, заемащи (или заемали – б.а.) ръководни постове в български университети.

От информацията, която бе изнесена по-рано през седмицата, стана ясно, че 35 души от ръководството на Софийския университет (СУ) и по двама от Икономически университет-Варна и Университет по библиотекознание и информационни технологии, са били сътрудници на комунистическите разузнавателни служби.

Плазма е агентурният псевдоним на Антония Шиварова, ръководител на катедра „Радиофизика и електроника“ във Физическия факултет на СУ от 2007г. до 2011г. Крик пък е избрал за свое тайно име агент Иван Миховски, ръководител на катедра „Аналитична механика“ във Факултета по математика и информатика на СУ от 2007г. до 2009г. Секретен сътрудник Мургаш пък е настоящият декан на Икономически университет – Варна (от 2011г.) и бивш зам. ректор от 2006г. до 2007г.

Сред останалите колоритни псевдоними на бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) са: Лаура (Василка Алексова), Заховски (Георги Андреев), Троя (Красимир Стоилов), Фокс (Михаил Михов) и много други. Повечето споменати дотук са били или са ръководители на катедри в Софийския университет. Сътрудници обаче не липсват и на по-горните етажи:

Под звучното име Консултанта се е подвизавал бившият заместник декан по УД – бакалавърска степен на обуч., система за управление качеството на обучение и АД във Философския факултет на СУ от 2003г. до 2011г. – Иван Димитров.

Сенека и Димов са били псевдонимите на Милко Петров – ръководител на катедра „Комуникации и връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ от 2007г. насам.

Бившият декан на Иконoмически университет – Варна (2007г.-2011г.) – Апостолов Апостолов, пък е бил резидент на ДС в МВР-Варна под името Наско.

Настоящият ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (от 2004г.) – Стоян Денчев, е бил познат и като агент Симеонов. Иван Белчев – зам. ректор на университета по НИМД от 2004г. до 2008г. пък е изкарал една година като агент Петър.

Голев (Здравко Лалчев) – Заместник декан по НИР, междунар. сътрудничество и докторанти, ръководител катедра „Биохимия“ в Биологически факултет от 2004г. до 2008г.

Ленко (Иван Кръстанов) – Заместник декан по научна и международна проектна дейност в в Богословски факултет от 2009г. до 2011г.

Сред сътрудниците на ДС от СУ са били също: заместник деканът по научната и проектна дейност на Стопански факултет от 2010г. – Александър Николов, деканът на Факултета по славянски филологии от 1999г. до 2007г. – Валери Стефанов, заместник ректорът по научно изследователска и административна дейност от 2003г. до 2007г. – Георги Бакалов, заместник деканът по международна и НИД във Философския факултет от 2003г. до 2011г. – Димитър Денков, заместник деканът по международна дейност и спец. Международни отношения в Юридически факултет от 2007г. до 2011г. – Пламен Пантев, деканът на Юридическия факултет от 2006г. до 2011г. – Тенчо Дундов, заместник деканът по стопанска дейност във Факултета по журналистика и масова комуникация от 2011 г. – Чавдар Христов и други.

Повече по темата четете ТУК.

Христо Лазаров
Снимка: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Милото коментира на 17 март, 2012 г., 00:23 ч.

    Ми ще ръководят! По същия начин, по който мутра ни управлява държавата…

  2. Пафката коментира на 17 март, 2012 г., 01:07 ч.

    Пхахахах егати забавните имена са си измисляли хахах lol

  3. Консултанта коментира на 17 март, 2012 г., 03:42 ч.

    Тоя Иван Димитров сигурно за Кръстника се е помислил 😀

  4. Ангел Петров коментира на 13 април, 2012 г., 12:19 ч.

    стига глупости, агенти управлявали висшето ни образование. поредния напън на някой си да се направи на голям журналист. една голяма част от така наречените агенти не са били доносници. агент плазма е била в управление научно-техническо разузнаване. на такива хора (не доносниците естествено) шапка трябва да им свалим, те са направили много за България. Стига вече спекулации и плюене от нас младите по хора, в чиито времена не сме живяли и си нямаме и на идея какво е било. Ние младите трябва да престанем да губим енергия и време за неща, които не зависят от нас, а трябва да мислим какво конструктивно и положително можем да направим.