Раздадоха наградите на „София филм фест” 2012, „Аве“ с 4 отличия

17 март, 2012 20:51 | Денят, Изкуство, Свободно време | 1 коментар

Раздадоха наградите на „София филм фест” 2012, „Аве“ с 4 отличия

Тази вечер бяха раздадени наградите на 16-ия Международен „София филм фест“ (СФФ). „Аве“ на Константин Божанов получи четири награди – за режисура, за най-добър балкански филм, наградата на един от спонсорите за най-добър български игрален филм и наградата на Гилдията на българските кинокритици.

Специалната награда на журито заслужи американският филм „Вълшебната долина“ на режисьора Джафи Зин.

Филмът „Историите са живи, когато се помнят“ на бразилския режисьор Жулия Мурат спечели голямата награда – диплом, статуетка и 5000 евро. Той е съвместна кинопродукция с Франция и Аржентина.

Победител в документалния конкурс е иранският филм „Това не е филм“ на Моджтамба Миртахмасб и Джафар Панахи. Наградата е предоставена от ЮНЕСКО.

Журито на ФИПРЕССИ пък награди филма „Враг“ на сръбския режисьор Деян Зечевич, копродукция с Босна и Херцеговина, Хърватия и Унгария.

Поощрителни награди получиха актьорите от гръцкия филм „Алпи“ на Йоргос Лантимос и от турския „Гишето“ на Толга Карачелик.

Наградата на публиката спечели „Пънкът не е мъртъв“ на македонския режисьор Владимир Блажевски.

Асоциацията на филмовите продуценти в България връчи новоучредената си награда – за особен принос в популяризирането на българското кино – на екипите на „София филм фест“ и „София мийтингс“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи Наградата на София, на Столичната община, за цялостен принос към световното кино на четирима режисьори – Георги Стоянов (България), Нури Билге Джейлан (Турция), Данис Танович (Босна и Херцеговина) и Хю Хъдсън (Великобритания).

На фестивала бяха представени 260 филма от 52 държави.

Над 300 бяха международните гости – режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Чолаков коментира на 18 март, 2012 г., 18:59 ч.

    УРА за българското кино! Изключително съм радостен от подема, който настъпи в последните няколко години! Време беше да се събудим… :)))