Банкерът Цветан Василев изнесе лекция за кризата в УНСС

5 април, 2012 17:32 | Денят, Финансиране | Няма коментари

Банкерът Цветан Василев изнесе лекция за кризата в УНСС

„Все още не сме видели дъното.“ Това заяви председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев пред студенти в УНСС. Пред над 300 младежи банкерът изнесе над едночасова лекция на тема “Световната криза – проекции в ЕС и България“.

“Степента на задлъжнялост е толкова голяма, че не се вижда движеща сила, която да стимулира потреблението. Лекото раздвижване, увеличаването на износа, само показват, че процесът на кризата продължава“, категоричен беше финансистът. Според него макар да сме определяни като „отличниците“ на ЕС заради ниския бюджетен дефицит и външен дълг, това не ни помага по никакъв начин да реализираме финансовите си преимущества.

Според Василев рестриктивната политика на правителството е правилна, но властта е пропуснала да я подкрепи и с мерки, които да стимулират потреблението. Другото е безкрайно търпение на хората у нас. Защото бюджетният дефицит и нивото на разходи са свързани с безкрайно ниските заплати на българите“, подчерта Василев в аула “Максима“ на УНСС.

 

“България за този преход не създаде концепция за по-конкурентоспособна икономика и стимулиране на експортно ориентираната икономика“, заяви банкерът. Той определи предприетата в края на 90-те години масова приватизация като „подаръци“. “Извършихме я по стахановски, за да се отървем от нещо. В България почти нямаме сделка с участието на чуждестранна фирма, която да не е донесла ущърб на националния интерес“, категоричен беше банкерът. Като примери за такива сделки той посочи „Нефтохим“, БТК и електроразпредепението. Не по-малко остър Василев беше и относно продажбата на ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 от „Марица изток“, което той определи като „национално предателство“.

 

Собственикът на КТБ каза, че не вижда кога лихвите могат да паднат. И заяви, че Симеон Дянков търгува важен момент с банките. Василев призна, че нито едно правителство от Иван Костов насам не е работило при толкова тежки условия.

 

Банкерът беше категоричен, че АЕЦ „Белене“ като мощност е необходима на родната енергетика. Той заяви, че когато след 2017 г. се изключат пети и шести реактор на АЕЦ „Козлодуй“ и престанат да функционират ТЕЦ „Варна“, „Бобов дол“ и „Брикел“, единственият начин да си набавяме необходимата мощност ще се окажат именно частните ТЕЦ 2 и ТЕЦ 3 на „Марица-изток“, “които продават електричество на три пъти по-високи цени от държавните, въпреки че за производството на електроенергията използват същите лигнитни въглища“.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата