Аржентинската култура нахлува в Бургас за седмица

28 май, 2012 10:14 | Денят, Изкуство, Любопитно, Свободно време | 1 коментар

Аржентинската култура нахлува в Бургас за седмица

Седмица на аржентинската култура ще се проведе от 28 май до 3 юни в Бургас. Аржентинско кино, страстно танго, милонга, фотоси и рисунки, вдъхновени от европейската култура с латиноамерикански дух ще предложи Културен център Морско казино. Събитието се организира от Община Бургас и Бургаско танго общество със съдействието на Посолството на Аржентина в България и е в подкрепа на кандидатурата на града за „Европейска столица на културата 2019”.

Танго семинари и демонстрации ще се провеждат през цялата следваща седмица. Ще има отворени часове както за абсолютно начинаещи, така и уроци за напреднали. Школата ще бъде водена от едни от най-добрите танго танцьори в страната – Чавдар Крумов и Дани Иванчева, както и специалните гости от Аржентина Луис Мендес и Габриела Гонсалес.

Изложба на фотоси, документи и детски рисунки ще представи отношенията между България и Аржентина през последните 80 години. За откриването й на 1 юни в Бургас се очаква да пристигне посланикът на Аржентина Н. Пр. Гийермо Салвадор Асрак. Духовият оркестър на Бургас и струнен квартет от Бургаската опера ще допълнят тематичната седмица с изпълнения на аржентинска музика.

Наред с танците, концертите и експозициите, следващата седмица ще предложи и три култови филмови прожекции от Аржентина, пише фокус. Един от най-новите аржентински филми – „Китайска приказка“ (2011г.) на реж. Себастиан Боренстейн ще можем да се гледа на 29 май (вторник). Носителят на Оскар за чуждестранен филм „Тайната в очите им“ (2009 г.) на режисьора Хуан Хосе Кампанела ще бъде показан на 2 юни (събота). Комедията „Съседът“ (2009 г.) на реж. Густан Дупарт ще бъде излъчена на следващия ден – 3 юни (неделя). И трите прожекции са с начален час 18:00 часа и ще бъдат излъчени в зала „Петя Дубарова“.

Събитията, включени в програмата, са с вход свободен, единствено някои от танго семинарите са с предварителна регистрация и заплащане.

Снимка: Wikimedia Commons

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Маняка коментира на 28 май, 2012 г., 11:33 ч.

    Йеаа, супер яко! :)))