В НИМ откриват постоянна експозиция за Антарктида

17 май, 2012 15:40 | | Няма коментари

Присъствието на България в Антарктида ще бъде отразено в постоянна експозиция „Антарктида – българската ледена приказка” в Националния Исторически Музей в Бояна. Откриването ще се състои в Международния ден на
музеите –  18 май от 12:00h.
На скромна площ младата художничка д-р Ралица Борисова-Кацова е успяла с богат снимков материал да отрази в тематични пана „Началото” , „Пътят”, „Работа”, „Гости” динамичното ежедневие на участниците в успешно
проведените  досега двадесет национални експедиции на ледения континент, броят на които  вече надхвърля 150.
Бронзов пингвин в естествена големина, изваян от скулптура проф. Велислав Минеков ще посреща посетителите на входа на музея.  Подът на залата, в която е изложена експозицията е застлан с мащабна карта на о-в Ливингстън, където е разположена българската база „Св. Кл. Охридски” и  на която са нанесени наименованите с български имена географски обекти. Релефен макет възпроизвежда района на базата.
В определен сектор ще бъде разпъната палатката, в която са живяли на о-в Александър по време на Първата експедиция  днешните професори Христо Пимпирев и Борислав Каменов. Експонатът е дар от Британската  антарктическа служба.
Академика БГ беше партньор на ХХ Юбилейна антарктическа експедиция. Заедно с Българския антарктически институт организирахме конкурс за рисунка и есе „Какво знам за Антарктида“, в който участваха над 350 деца от цяла България. Корпоративна търговска банка АД беше Златен спонсор на експедицията и на конкурса.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата