Ректорът на ВТУ бил сътрудник на ДС

14 юни, 2012 18:48 | Висше образование | 1 коментар

Ректорът на ВТУ бил сътрудник на ДС

Ректорът на Великотърновският университет проф. Пламен Легкоступ е бил съдържател на явочна квартира и е сътрудничил на Държавна сигурност под псевдоним „Оазис“. Това става ясно от публикувано днес решение на комисията по досиетата. В него се съобщават резултатите от проверката на няколко висши училища.

През януари 2009 г. ректорът на ВТУ даде предложение за удостояване на Владимир Путин с титлата „доктор хонорис кауза“ . Това предизвика вълна от недоволство сред преподавателите в университета. Тогава те заявиха, че решението е гласувано в отсъствието на голяма част от членовете на Академичния съвет и много от преподавателите изобщо не знаят за него.

Според обявеното днес решение на комисията по досиетата Легкоступ е регистриран през 1984 г., снет е от отчет през 1990 г., като има писмо за унищожаване на досието му.

Най-много агенти на бившите комунистически служби (13) са разкрити във Великотърновския университет, като проверката е обхванала 110 преподаватели и учени. От тях петима са на действащи ръководни постове. Сред тях освен ректорът са още Димитър Киров – декан от май 2007 г., Пеньо Пенев – зам.-декан от май 2007 г., Красимир Петров – ръководител на катедра от май 2007 г. и Апостол Делипапазов – ръководител на катедра от декември 2006 г.

В Техническия университет във Варна от 103 проверени лица четирима са с установена принадлежност от ДС. Само един от тях е на ръководен пост – Ангел Димитров, декан от 2007 г.

В Стопанска академия в Свищов са проверени 52 ръководители. От тях двама са агенти, но вече не заемат ръководни постове.

Комисията по досиетата е обявила към днешна дата резултати от проверките си в Софийския университет, където бяха разкритиг 35 агенти.

Университета по библиотекознание и информационни технологии, Икономическия университет във Варна и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Димитър Христов коментира на 8 юли, 2012 г., 22:11 ч.

    До кога ще ги търпим тези ченгета..??? Цапали, плюли и сега не ги е срам – да си подават оставките и да се крият в миши дупки, пачаври такива !!!

    Така ли се прави кариера-да донесничиш за хората до тебе ???

    На това ли ще учиш твоите студенти, господин РЕКТОРЕ..???!!!