Игнатов: „Учениците са се справили отлично“

4 юни, 2012 12:57 | 4 клас | 2 коментара

Игнатов: „Учениците са се справили отлично“

Министърът на образованието, младежта и науката откри представянето на резултатите от НВО за 4. клас.  Той отбеляза, че учениците са се справили отлично и дори по-добре от учениците от по-горните класове. Представянето се проведе под ръководството на зам. – министъра Милена Дамянова.

На националното външно оценяване за 4. клас тази година са се явили  57 819 по БЕЛ, 57 910 по математика, 57 605 по човекът и природата и 57 752 по човекът и обществото. Участавли са ученици от 1938 училища. Резултатите от тестването са по-високи от предходните две години, което показва, че учениците полагат усилия, а учителите се стараят да ги подготвят по-добре.

Най- добре школниците са се справили по предмета Човекът и природата, като там средният процент на верните отговори е 80,20 %.

Кюстендил, Варна, Пловдив и Бургас са с най-високи резултати, а с. Голямо ново, Баня, Нова Загора и Мъглен с най- ниски. Следва от МОМН да огледат причините за ниските резултати.

Учениците се затрудняват най-много при геометричните задачи, задачите, свързани с прилагане на правописни правила, при задачите с историческо съдържание и тези за разбиране на жизнени процеси и физически явления. Най- лесно се справят в областта на четене с разбиране, задачи, свързани с прилагане на алгоритмите за смятане, по темите от гражданското образование и при задачи, които включват осмисляне на жизнен опит.

Най-важният извод от проведения анализ е , че образователният минимум е овладян в достатъчна степен, която гарантира успешното обучение в прогимназиален етап.

Като повтарящи се грешки са отбелязани: недостатъчната работа за преодоляване на трудностите при овладяване на геометричния материал, недостатъчна работа за разбиране на процеси и явления и преобладаващи педагогически изисквания към възпроизвеждане на готови знания.

За следващата година се предвижда лека промяна на формата. Очаква се да бъдат разнообразени и усложнени текстовете за диктовката, както и прибавянето на повече въпроси с отворени отговори.

Автор : Кристина Стефанова

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. emine коментира на 4 юни, 2012 г., 19:16 ч.

    mmmm

  2. maia коментира на 5 юни, 2012 г., 15:15 ч.

    egati prepisvaneto i izdokarvaneto