Безплатно лятно кино в Бургас ще ни радва до края на юли

12 юли, 2012 08:23 | Афиш | Няма коментари

Безплатно лятно кино в Бургас ще ни радва до края на юли

20 филма от 17 държави ще бъдат прожектирани на открито, при вход свободен в дните от 17 до 31 юли. Това предвижда 15-дневният киномаратон, който ще запознае жителите и гостите на Бургас с най-доброто от съвременната европейска филмова продукция, създадена през последните няколко години.

Фестивалът „Дни на европейското кино“ се организира от Европейската комисия и Община Бургас по повод 5 години членство на България в ЕС. След София това е първото му издание край морето.

Кинофестът ще бъде открит на 17 юли от 20:00 часа с концерт на група „Акага“ и прожекция на хитовия български филм „Кецове“ (2011) на реж. Иван Владимиров и Валери Йорданов. Филмът, разказващ за шестима младежи, които решават да зарежат напрежението в големия град и да се отправят към един от последните девствени плажове по българското Черноморие, е избран тематично.

Морските истории, в които основна тема са любовта и свободата, заедно с горещите музикални ритми, които ще предложат музикантите от „Акага“, обещават силен старт на фестивала.

Откриването ще се състои в Летният театър на Бургас, а всички останали прожекции са предвидени на сцена „Охлюва“. Сред филмите, включени в киноафиша на феста, са носителят на „Оскар“ „Животът на другите“ (2006, Германия), както и номинираният за наградата „Чико и Рита“ (2010, Испания). Със свои продукции са представени още Румъния – „Морген“ (2010), Гърция – „Малко престъпление“ (2008), Холандия – „Бон воаяж“ (2010), Унгария, Естония, Белгия, Полша, Литва, Италия, Австрия и др.

Освен с „Кецове“ България участва и с още една хитова кинолента – „Подслон“ (2010) на режисьора Драгомир Шолев.

Всички заглавия в селекцията са съвременни, с изключение на едно – „Големите надежди“ (1946, Великобритания). С екранизацията по класиката на Дикенс, която днес е в златния фонд на световното кино, ще бъде закрит фестивалът на 31 юли.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата