Доц. Генов пита прокуратурата за ректора на ВТУ

20 юли, 2012 23:45 | Денят | 1 коментар

Преподавателят от Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий“ доц. Гено Генов е подал писмо до Окръжната прокуратура във Велико Търново. В писмото той  настоява да се проверят обстоятелствата около проверката за принадлежност към ДС на ректора проф. Легкоступ. Публикуваме писмото на доц. Генов без съкращения. То може да се види и в неговия профил във Фейсбук.

ДО ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Входящ № 2035/12 от 20.07.2012

 

СИГНАЛ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ

 

от доцент д-р ГЕНО НЕДЯЛКОВ ГЕНОВ,

Велико Търново, ул. Цветарска № 17, дом. тел. 62-13-24

 

ОТНОСНО: Достоверността на извършеното проучване през 2007 г. за агентурно минало на Ректора на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” проф. ПЛАМЕН АНАТОЛИЕВИЧ ЛЕГКОСТУП, кандидат за общински съветник от ПП „СДС” в Общинския съвет на гр. Велико Търново.

 

УВАЖАЕМИ Г-Н /Г-ЖА/ ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР,

 

С първо решение № 230 от 16.06. 2011 г. и с второ нейно решение № 2-16 от 14.06. 2012 г. Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежост на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ОПОВЕСТИ, че ПЛАМЕН АНАТОЛИЕВИЧ ЛЕГКОСТУП, професор и понастоящем Ректор на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” е бил агент на ДС – СЪДЪРЖАТЕЛ НА ЯВОЧНА КВАРТИРА. Агентурният му псевдоним е „ОАЗИС” и се води на отчет към ОД на МВР-ДС през периода 1984-1990г. За принадлежността си към ДС лицето Легкоступ НА ДВА ПЪТИ УКРИВА пред ПП „СДС” и академичната общност на ВТУ /през 2007 г. и през 2011 г./ при ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОР ЗА РЕКТОР на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” горепосоченото обстоятелство.

Вторият му избор за Ректор през 2011 година протича при нарушения на ЗВО и вътрешните правилници на ВТУ, свързани с начина на сформиране на представители за участие в Общото събрание и по-конкретно при съставяне на СТУДЕНТСКАТА КВОТА и допускане до участие на преподаватели навършили пенсионна възраст. За случая беше изнесена информация в регионални и централни медии и е БИЛ ИНФОРМИРАН РЕСОРНИЯ МИНИСТЪР ИГНАТОВ.

Около Легкоступ има и ДРУГИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, които, меко казано, са СМУЩАВАЩИ. В качеството си на кандидат за общински съветник, издигнат от ПП „СДС” на местните избори през месец октомври 2007 г. лицето е било проверявано за съпричастност към ДС. Тогава Комисията НЕ Е ОТКРИЛА съпричастност на лицето Пламен Анатолиевич Легкоступ към органите на комунистическата ДС. Има данни, че информацията за него е била УКРИТА от ОД на МВР – Велико Търново, управлявана по онова време от комисар МИЛЕН МАНОЛОВ.

През 2007 г. Комисията, оглавявана от ЕМИЛ КОСТАДИНОВ, не е разполагала с консолидиран архив. През същия период дъщерята на комисаря Милен Манолов е записана за студентка във ВТУ, специалност „ПРАВО”. За прикриването на явочника Легкоступ се застъпва и депутат от управляващата по това време партия ДПС – ЛЮТВИ МЕСТАН, бивш мой студент. Известно е, че депутатът Местан е също агент на ДС с псевдоним ПАВЕЛ и е МНОГО БЛИЗЪК ПРИЯТЕЛ на проф. Легкоступ.

Ако съпричастостта на Пламен Легкоступ, агент „Оазис”, към органите на ДС е БЕШЕ ОПРОВЕСТЕНА още през 2007 г., той НИКОГА нямаше да бъде избран за Общински съветник и Председател на групата на общинските съветници на ПП „СДС” в Общинския съвет на Велико Търново, НИТО ЗА РЕКТОР НА ВТУ в два последователни мандата.

Умолявам Ви настойчиво да ПРОВЕРИТЕ СЪВЕСТНО настоящия ми сигнал до Окръжната прокуратура във Велико Търново!

Дали при извършването на проверката за съпричастност към органите на комунистическата Държавна сигурност през 2007 г. лицето Пламен Анатолиевич Легкоступ – кандидат за общински съветник от ПП „СДС” и кандидат за Ректор на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”, са били представени надлежно необходимите документи от МВР-ДС или СЛУЖИТЕЛИ НА МВР СА УКРИЛИ ДАННИ за агентурното у минало.

 

 

20. 07. 2012 г. С уважение………………………………

Велико Търново /Доц. д-р Гено Генов/

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. стилиян коментира на 21 юли, 2012 г., 12:50 ч.

  http://www.desant.net/show-news/24410/
  Има ли резултат?
  http://www.desant.net/show-news/24748/
  има ли резултат?
  КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА? ПЕТКО ПО-СИЛЕН ЛИ Е ОТ НЕЯ?