Първокласниците ще смятат до 100, а в 6. клас учат Питагоровата теорема

14 септември, 2012 14:02 | Средно образование | Няма коментари

Първокласниците ще смятат до 100, а в 6. клас учат Питагоровата теорема

Първокласниците ще смятат до 100, а в 6. клас ще учат Питагоровата теорема. Това са част от промените в учебните програми по математика изготвяни от Министерство на образованието. Зам.-министър Милена Дамянова и експерти представиха програмите пред учители от страната на кръгла маса в хотел Дедеман-принцес в София.

Промените в учебната програма по математика започват още от първи клас. Досега първолаците събираха и изваждаха числата до 20, а скоро те ще смятат числата до 100 по десетици.  Целта е малчуганите да имат повече време за таблицата за умножение във 2. клас.

Питагоровата теорема ще се изучава още в 6. клас. Сега тя се изучава в 9. клас,което е сериозен пропуск. Практическите знания по теоремата са нужни за решаване на европейския модел изпит PISA, както и на международните олимпиади по предмета в тази възраст.

МОМН премахва изучаването на параметричните уравнения в 7. клас. Същата съдба чака и уравненията за трапец.

Министерството на Игнатов се стреми да вкара повече практика в математиката. Експертите намаляват времето за изучаване на нов материал до 60%, като се увеличава времето за задачи, преговор и изпитване. Поставя се и акцент върху междупредметните връзки – между математиката и физиката, например. За задачи ще се дават подобни проекти.

Промените предстои да влязат в новия закон за образованието, а в учебниците за 1., 5. и 8. клас ще влязат най-рано през учебната 2014-2015 година, поясни зам.-министър Милена Дамянова.

 

Цветан Манев

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата