Издателите на вестници в Бразилия забраниха на Google да ползва съдържанието им

21 октомври, 2012 11:25 | Свободно време | Няма коментари

Издателите на вестници в Бразилия забраниха на Google да ползва съдържанието им

Сайтовете на големите вестници в Бразилия отрязаха Google от достъпа до съдържание в тях. Това стана след като Асоциацията на издателите на вестници в Бразилия е посъветвала членовете си да забранят на търсачката да публикува тяхно съдържание в продукта си Google News, съобщи BBC.

Всичките 154 члена на асоциацията, които формират около 90% от най-четната преса в страната, са се вслушали в съвета. Мотивите на асоциацията са, че Google News отказва да плати за използване на съдържанието от вестниците и по този начин отклонява трафик от първоизточника.

„Google News не ни помага да увеличаваме аудиторията си онлайн,” коментира президентът на асоциацията Карлос Фернандо Линденберг Нето. Той допълва, че показвайки заглавията и началните редове на статиите на интернет потребителите, търсачката намалява вероятността на читателите да потърсят и прочетат цялата история.

Google контрира тезата с мотива, че именно включването на заглавията в новинарския поток добавя трафик към изданията, а не отлонява. Забраната за публикация е нов епизод от проблемите на Google в Бразилия. Преди месец Районен съдия в град Бразилия разпореди арест на президента на Google за страната – Фабио Хосе Силва Коелю, след като компанията не пожела да свали видео клипове от YouTube.

Властите твърдят, че те съдържат клеветнически кадри за един от кандидатите за кмет на бразилски град, съобщава BBC. Съдията разпоредил премахването на видеоклипове миналата седмица, но Google е отказал да ги премахне. Освен това от компанията заявили, че не носят отговорност за съдържанието, публикувано на сайта им.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата