2-годишните на детска градина, 3-годишните на изпит

30 ноември, 2012 00:39 | Денят | 1 коментар

2-годишните на детска градина, 3-годишните на изпит

Двегодишните деца ще бъдат приемани в детска градина, а тригодишните ще бъдат подлагани на тест, с който ще се установи дали имат обучителни трудности. Това обяви заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова на представянето на проект „Включващо обучение”.

В 84 общощбразователни и 6 специализирани училища в цялата страна вече са започнали работа по проекта „Включващо обучение”, който цели равен достъп до образование на деца и ученици с увреждания.

По думите на Дамянова възможността 2-годишни деца да бъдат приемани в детска градина е една от важните промени, които ще влязат в сила с Новия закон за училищно и предучилищно образование от учебната 2016/2017 г. „Тези места, където има детски градини, ще се приемат съответно и 2-годишни деца. Даването на възможност на детските градини да приемат деца и на 2-годишна възраст е изключително важно за децата, които живеят в по-малките населени места и където няма ясли”, обясни тя.

Скрининг тест, през който ще преминават всички 3-годишни, посещаващи детска градина, ще посочва какви обучителни затруднения изпитват децата. Дамянова подчерта, че независимо от това какви резултати покажат на теста, те няма да бъдат местени в други учебни заведения, а с тях ще се работи индивидуално.

„Целта на този скриниг тест е да обхване всяка една гледна точка от развитието на детето – и психомоторното, и езиковото, и когнитивното, и социалното, и емоционалното. Никъде няма да местим децата, те ще си останат в детската градина, в която са. Специалисти ще работят и с деца, лишени от родителски грижи, които учат в средните общообразователни училища, обясни още Дамянова.”, уточни още Дамянова.

Общата стойност на проекта е 14 млн. лева и се предвижда той да приключи през 2014 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. хитъ коментира на 1 декември, 2012 г., 00:19 ч.

    тия ( управници) нямат мозък!