Нито МОМН, нито МВнР заверяват дипломи с невярно съдържание, заяви Игнатов

23 ноември, 2012 09:22 | Висше образование | 1 коментар

Нито МОМН, нито МВнР заверяват дипломи с невярно съдържание, заяви Игнатов

Нито Министерството на образованието, нито Министерство на външните работи е заверявало и заверява дипломи с невярно съдържание. Това заяви в Парламента министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Там, където има нарушения, те са извършени от конкретни лица и отговорността е преди всичко към тях. Не може цялата държава да бъде омаскарена по този начин, категоричен бе министърът.

По думите му това, което се е получило на някои места, е че след заверките, които са минали през МОМН и през МВнР, са подменени вътрешните страници на дипломите, като някои студенти са добавили повече часове или кредити, според изискванията на Турция.

Той заяви, че от министерството са предприели незабавни мерки срещу фалшификации на образователни документи. Изготвени са нови щемпели за заверка на документи, щемпелите се сменят регулярно през определен интервал от време, като за всяка промяна, МОМН своевременно информира дирекция „Консулски отношения” към Министерство на външните работи. За заверката на образователни документи с нефабрична номерация, които са издадени след 25 юли 2012 г., съдържащи повече от една страница, са въведени допълнителни изисквания, с които са запознати всички висши училища. Документите се заверяват само ако скрепени с печата на висшето училище, включително и вътрешните страници, добави министър Игнатов.
От 1 септември 2012 г. МОМН извършва заверка на дипломи за висше образование, издадени след 1 януари 2012 г., само ако съответното висше училище, издало дипломата, вече е качило сканирано копие в регистъра на завършилите студенти, а от януари 2012 г. всички дипломи, които се издават в България, трябва да бъдат качени на сайта, за да бъдат достъпни. От 13 септември е създадена англоезична версия на регистъра на завършили студенти. Двата регистъра са публикувани в сайта на министерството.

Следващата седмица министърът заминава за Турция за разговори с турския министър на образованието, за да бъдат доизяснени възникналите проблеми с българските дипломи за висше образование.

Снимка: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. пощальон коментира на 1 декември, 2012 г., 00:09 ч.

    айде пак прехвърляне на топката….