Стоичков: Трябва да има повече обективност при одобряването на учебниците

30 ноември, 2012 17:05 | Средно образование | 2 коментара

Стоичков: Трябва да има повече обективност при одобряването на учебниците

Трябва да има повече обективност при одобряването на учебниците. Това е позицията на председателя на образователната комисия Огнян Стоичков в интервю за АкадемикаБГ/akademika.bg.

Кой влиза в комисиите за одобряване на учебници? Това е въпрос, който вълнува еднакво родители и учители. Ето какво отговори Стоичков:

„За съжаление се запази редът за одобрение, който беше до момента. Той е на два етапа – оценка за съответствие с държавните изисквания и оценка за годност за преподаване. Първата оценка я дават чиновниците от Министерство на образованието, а втората – съответните педагогиески колективи.Това беше работеща схема при ограничение до три учебника по един предмет. В момента, в който, учебниците стават n-брой, тази процедура трябва да се усъвършенства и до минимум да се сведе субективният фактор. В момента той е вездесъщ – от чиновници и от учители. Вторите са на трудов договор при директора. Той от своя страна е ухажван от издателите.“

Той коментира и различни начини за решение на проблема: „Имахме много предложения по отношение на различни закони. Аз внесох закон, който не се подкрепи – за българския език. Идеята беше да има Съвет за българския език, който да е извън МОМН. Той трябваше да обединява преподаватели от университети и основни уилища и от БАН. Структурата ще се произнася относно учебното съдържание по български език. На него можеше да му се въздейства много по-трудно. За мен това е печелившата формула.“
Стоичков сподели опасенията си, че в момент на криза ще има огромен натиск от издателствата да гарантират своя пазар. „Това е хубаво, аз уважам частната инициатива, въпросът е държавата да даде гаранции, че ще спечели най-добрият. Друга мярка, която може да се вземе, е чиновниците да отговарят на определени изисквания. Вносителите искат тези изисквания да се запишат в Държавния стандарт, но той се издава от МОМН.“

„Нови учебници за 2014 ще има, само при положение, е имаме нов образователен стандарт за учебно съдържание“, завърши той.

Косара Белниколова
Снимка: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Asq коментира на 30 ноември, 2012 г., 17:32 ч.

    Уф, с тези учебници… Тежка тема в образованието ни. Не може ли като на Запад – по-занимателно, по-практическо и в крайна сметка по-полезно. А ние все се изсилваме да правим децата си гении.

  2. Учител коментира на 1 декември, 2012 г., 11:03 ч.

    Изобщо няма значение какви са учебниците, а какви са учителите е важно. Има стандарти. Учителят трябва да направи така, че учениците му да покриват стандартите. Останалото е пълна зубращина. Учителят се придържа строго към учебника, учиниците зубрят и никаква мисъл не тече.
    На запад изобщо не е по-занимателничко. Имат едни дебели учебници за целия курс на обучение в колежа и който се справи – справи.