Юлиян Петров: Трябва специална стратегия за работа с деца от ромски произход

20 ноември, 2012 17:58 | Мнения, Средно образование | 1 коментар

Юлиян Петров: Трябва специална стратегия за работа с деца от ромски произход

Трябва специална стратегия за работа с деца от ромски произход. Това е мнението на председателя на Синдикат „Образование” Юлиян Петров. „В концепцията за българското образование и новият училищен закон няма и намек за специална стратегия за работа с ромските ученици. За съжаление този огромен проблем, дори не е диагностициран при дебата за реформата в образователната система” смята Петров.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ смята, че действията на ромите от Добрич, снимали се в непристойни пози с портрети на български възрожденци не кореспондират с юридическо пресъпление и не е логично полиция или прокуратура да се занимава или произнася за тях. Синдикатът смята категорично, че в действията на тези ученици съществува духовно престъпление срещу нацията, дори това да не осъзнато от самите тях. Срещу този тип духовни престъпления няма заложени санкции в нито един училищен или обществен закон или правилник.

„Ромските ученици трябва да влязат в училище и трябва да се задържат там, защото за тях това е техният единствен шанс да се интегрират успешно в България и Европа. Така те ще престанат да бъдат политически роби за евтини обещания от политически партии и ще станат господари на съдбата си. Но сега българското училище е длъжник на тези ученици. Училищните закони и правилници са конструирани така, че учителите работещи в училища с ромски ученици трябва, спазвайки ги да пишат предимно слаби оценки и да изключват тези ученици за огромния брой отсъствия. Тук се поражда въпросът кое е правилно” обяснява Синдикатът в своето становище.

КТ „Подкрепа“ заявява, че учителите и директорите, които работят в училища с ученици от ромски произход са поставени в безизходица и са забравени МОМН и държавните институции. При сега действащите правила всяко действие на тези педагози е грешно и е крайно време държава, институции и общество да помогнат на тези учители и ученици.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. локоти коментира на 30 ноември, 2012 г., 23:47 ч.

    Е, сетихте се след 20 години демокрация!