Въвежда се задължителен предмет „Гражданско образование” за 11-и и 12-и клас

19 декември, 2012 14:24 | Средно образование | Няма коментари

Въвежда се задължителен предмет „Гражданско образование” за  11-и и 12-и клас

В новия закон за образованието, който се очаква да влезе в сила през 2013 г., се предвижда въвеждането на задължителен предмет „Гражданско образование” за учениците от 11-и и 12-и клас. Това каза зам.-министърът на образованието Милена Дамянова на пресконференция на тема „Училището – лаборатория на бъдещите граждани в България: Пътна карта за развитие на гражданското образование в българското училище 2013 – 2015 година”.

Друг приоритет в закона е интегрирането на гражданско образование във всеки един предмет от учебния план при учениците от 5 -10 клас. Това стана ясно от думите на министър Дамянова. Тя добави, че  учителите ще могат и да въведат гражданско образование като предмет от избираемите часове при учениците в тази възрастова група.

Темите, които засяга предметът са за правата на децата, участието на учениците като граждани, изразяване на позициите им, запознаване с различни институции в Европейския съюз и България.

На въпрос на Академика БГ дали въвеждането на „Гражданско образование” сред учениците ще повлияе на тяхното поведение и ще намали хаоса в училищата, министър Дамянова каза, че това, което се случва в училищата не се дължи само на средата в тях, а и на средата в обществеността. Според нея гражданското образование ще помогне на учащите да бъдат достойни и активни граждани в обществото извън училище.

Отделно от темата министър Дамянова коментира учебната програма по български език и литература, която се обсъжда в момента. Според нея „Научната общност се е раздвоила и е изключително трудно да се постигне консенсус”.

Тя каза, че от МОМН искат да разтоварят учебните програми, но представители на различни литературни кръгове настояват в програмата да влезнат определени автори с техни произведения, което според нея ще я направи по-тежка.

Дамянова добави, че се обсъжда премахването на сложната терминология от началния курс и въвеждането на повече практически упражнения, чрез които децата да разберат материята.

Желанието на МОМН е новият закон за образование да влезе в сила от следващата учебна година. „От неговото приемане зависят и програмите, по които ще се правят така чаканите нови учебници”, каза още министър Дамянова.

Диана Трасиева

Снимка: Николай Николов

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата