Глоба от 50 до 500 лева за родители, ако не пускат 4-годишно на училище

12 декември, 2012 14:59 | Средно образование | Няма коментари

Глоба от 50 до 500 лева за родители, ако не пускат 4-годишно на училище

Глоба в размер от 50 до 500 лева заплашва родител, който отказва да си пусне детето на училище, ако то е навършило 4 години. Това съобщи зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Според нея Законът за училищното и предучилищното образование „отваря образователната система“. Задължението на държавата в случая е, че повишава с 224 лева единния разходен стандарт за децата. По новия закон всяка детска градина ще може да организира полудневна група, почасови или съботно-неделни занимания. По този начин родителите ще могат да избират колко време децата да прекарват в учебното заведение и колко – у дома.

Родителските кооперативи според Дамянова също са вариант. Те обаче трябва да се регистрират като юридически лица с нестопанска цел или да сключат договор с държавна детска градина и да бъдат неин филиал.

Зам.-министърът цитира още последното изследване на PIRLS. Според него четвъртокласниците, които по-дълго са посещавали детска градина, по-лесно се научават да четат.

Родителите обаче смятат, че добрите резултати са благодарение на домашното образование и помощта на семейството. Те смятат за скандално ранното институционализиране на децата. Представители на родителските кооперативи изнесоха данни, според които у нас в детските градини за 30 деца се пада един човек от персонала, а в ЕС съотношението е 1:4.

 

Диана Трасиева

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата