Дестинация „Еразъм“: Благоевград, България

28 декември, 2012 10:42 | Висше образование | Няма коментари

Дестинация „Еразъм“: Благоевград, България

Образователният портал Академика БГ продължава рубриката Дестинация „Еразъм“, в която даваме думата на всички, които са пътували по програмата „Еразъм“ и искат да споделят преживяванията си. Своите кратки разкази може да изпращате на мейл: office@akademika.bg. Надяваме се, че това ще бъде от полза за бъдещите Еразъм-пътешественици.

Ника Пресъл е хърватка, изучава южна славистика в Университета в Загреб. Бакалавър е по украински език и литература, а магистратурата, която тъкмо завършва, я свързва трайно с българския език и култура. От септември до края на декември 2012 г. Ника беше в Благоевград по програма „Еразъм“. Ето какво написа на български език тя за впечатленията си от града и страната ни:

С България се познаваме вече 5 години. Срещнахме се съвсем случайно, но съм сигурна, че съдбата ни свърза. Още от началото я почувствах много близка. След като за пръв път ме покани на гости, нашето приятелство стана още по-силно. Общуваме всеки ден, мисля за нея постоянно, радвам се на всяка нова среща. От време на време и тя идва на гости у нас, а аз всеки път я посрещам с голяма радост.

Имаме много общи приятели. Обичам всички нейни деца, но най-много ми харесва  Благоевград. Много хубаво момче. Най-напред с него се запознах. Той ме приюти за три седмици – пръв контакт с езика му, неговите навици и живот. Мисля, че се влюбих от пръв поглед. За съжаление след това не се виждахме дълго. После се запознах с останалите деца на България и тогава, помня, това ме спаси от депресия. Но Благоевград много ми липсваше и така реших да го изненадам – през септември тази година му дойдох на гости за четири месеца. Един познат ми помогна. Казва се Еразъм. Той направи възможна срещата с любовта на живота ми. Всеки ден заедно ставахме, пиехме кафе сутринта, ходехме на лекции, после се явявахме на изпити. Участвахме в студентска конференция, бяхме част от театъра. Общувахме с останалите му приятели. Той ми готвеше всеки ден, хранеше ме, предложи ми ракия, айран, баница и дюнер. Много хубаво и вкусно готви. Заведе ме на кино, на театър, в дискотека, в кафенето. Навсякъде бяхме заедно. Смеехме се и плачехме, радвахме се, бяхме пияни. Свирихме заедно и пеехме, играехме на боулинг, разхождахме се. Споделяхме мечтите и тайните си. Наистина ми подари удовлетворение, впечатли ме и ми даде много поводи да го обичам още повече. Да се радвам на нови срещи и да поддържам връзки. Даде ми повод да се гордея със себе си и своите умения и знания.

Разделихме се една сутрин, беше много тъжно. Снегът ме изпрати. България ми пожела лек път и всичко хубаво, както само тя умее да пожелава на раздяла. Ще помня усмихнати лица, сладки думи, топли прегръдки и позитивна енергия – всичко, което споделяхме с Благоевград. Благодарна съм и на Еразъм, че ми показа за какво се трудя толкова, за какво полагам толкова усилия; показа ми, че не трябва да се притеснявам какво ще правя след като завърша образованието си, което е, всъщност, в самия си край. Знам, че ще дойдат дни на удовлетворение, защото нищо друго няма значение, когато най-голямото ти богатство са знанията и незабравимите преживявания.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата